Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Kninu je sve spremno za proslavu Oluje. Gradonačelnica se pohvalila kako ćer svima pokazati što se u godinu dana napravilo na boljitku svih koji u kraljevskom gradu žive.


A perjanica gospodarskog razvoja Knina svakako je DIV, tvornica vijaka koja zapošljava oko 150 radnika. Ovih je dana u DIV-u posebno živo. Došli su novi kineski strojevi, a s njima i kineski radnici. Vrijeme prilagodbe na Knin i Kninjane polako prolazi, a sve im manje nedostaje i kineska hrana. Za kineski stroj najbolji je kineski majstor. Dvojica Kineza sastavit će ga i pustiti ga u pogon. No, priznat će, Hrvatskoj ne nedostaje kvalitetnih meštara od struke. 'Dapače, vaši su majstori vrlo dobri. Nešto smo naučili od njih,' rekao je Lin De Jiang.

Vezani članci Dožupan Nikola Blažević s društvom Šibensko-kninskog dožupana snimili na večeri, on se brani: "Fotografija nije nastala u ugostiteljskom objektu koji bi pružao usluge mimo važećih ograničenja" Fail Strojevi napadaju! Potpuno se oteli kontroli, samo je pitanje vremena kad će zavladati

Lin je inženjer, a njegov kolega Yu je menadžer. U Kninu su mjesec dana i već su se naviknuli. 'Vidio sam ovakvih mjesta, bio sam u Singapuru, Tunisu,' rekao je Yu Quian Cheng. Kako bi se Lin i Yu još bolje snašli uprava tvornice potrudila se pronaći nekoga tko se koristi kineskim, hrvatskim i engleskim, te je upoznat s domaćim zbivanjima. Od Zagreba preko Dubrovnika, Pepe, kako ga zovu na radnom mjestu došao je u kraljevski grad.

A Upravi tvornice pomaže. 'Da lakše komuniciraju s našim gostima iz Kine,' rekao je He Peixue. Kinezi su saznali da je u Kninu ljeti jako vruće, ali i da u blizini nema kineske hrane. Ništa ih nije uznemirilo. 'Grad u kojem mi živimo još je topliji, a hrana vam je dobra,' rekao je Lin De Jiang. Na poslu nema problema.

'Radnici su vrijedni, svaki dan puno rade i pomažu nam,' rekao je Cheng. Kninski DIV uz vlastite snage i pomoć kineskih stručnjaka, u skoro će vrijeme potpuno modernizirati tvornicu, sagraditi nove pogone i dovesti još strojeva. Proizvodnja će procvjetati. 'Kapacitet 100.000 tona godišnje, 10 puta više nego sad. Radnih mjesta ima 300-400,' rekao je voditelj projekta Jakov Krvavica. Kineski strojevi jamče kvalitetu proizvoda. Uprava tvornice vijaka želi ravnopravnu tvrtku na europskim tržištima. Uspije li u tome, cijeli će grad Knin zasjati većim sjajem.