Nakon što se premijer Andrej Plenković u Budimpešti sastao sa svojim kineskim kolegom i pokrenuo pitanje kineskih investicija u Hrvatskoj, provjerili smo što je Kinezima u našoj zemlji najzanimljivije. Do sada u naše gospodarstvo nisu uložili ni lipe, ali i to bi se uskoro moglo promijeniti.

Galerija


Kinezi već znaju kako će izgledati njihova prva investicija u Hrvatskoj. Bazen na krovu, sobe od 5 zvjezdica i luksuzni restoran. Srušit će stari hotel u Krapinskim Toplicama i do kraja 2019. sagraditi novi.

Vezani članci Kruzer Diamond Princess U Japanu umro i četvrti putnik s kruzera, u Kini 508 novih slučajeva zaraze koronavirusom Koronavirus u Iranu - 1 U Iranu koronavirusom zaraženo više od 40 ljudi, susjedne države zatvaraju granice s tom zemljom

"Potvrdili su isplativost ulaganja i tema je zdravlje. Upoznati su s tradicijom zdravstvenog turizma koju imamo i da je od Krapinskih Toplica u svakom slučaju moguće kreirati destinaciju zdravlja za 21. stoljeće", govori Ernest Svažić, načelnik Općine Krapinske Toplice

Posao je težak 300 milijuna eura, a Kinezi nisu zaobišli ni druge projekte.

Osim hotela u Krapinskim Toplicama, Kineze zanima i Luka Zadar u koju su spremni uložiti više od 400 milijuna eura. Uključeni su i u projekt električnih autobusa koji bi se trebali proizvoditi u Zagrebu, a zanima ih i ulaganje u Hotel Bellevue na Pagu. Također, za 2 milijarde kuna žele graditi i Pelješki most.

Čekaju se kineske investicije (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4
Čekaju se kineske investicije (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Foto: Dnevnik Nove TV

"Svi znamo da bi kineska tvrtka mogla graditi taj most u Hrvatskoj i na neki način to bi moglo biti simbolično povezivanje između dvije zemlje po pitanju većih ulaganja i investicija. Puno tvrtki je već probalo ulagati, ali administracija i zakoni u Europi često su im stali na put", govori Liu Gang, savjetnik kineske Vlade za međunarodna ulaganja.

Da bi se sve ubrzalo, Hrvatska gospodarska komora ovaj tjedan otvara predstavništvo u Šangaju.

"Moramo iskoristiti priliku koju nudi ova druga ekonomija svijeta. što se tiče kineskih investicija, one se prvenstveno očekuju u turizmu i prometnoj infrastrukturi", Luka Burilović, predsjednik HGK.

Kineske tvrtke do sada nisu uložile niti lipe u Hrvatsku. Prilično porazno, ako znamo da diljem svijeta Kina na godinu ulaže preko 170 milijardi dolara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr