Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BLIŽE SE PROMJENE

Vrijednost im se mjeri u milijunima eura: Doznajte što bi mogle biti prve investicije Kineza u Hrvatskoj

Čekaju se kineske investicije (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4
Čekaju se kineske investicije (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Čekaju se kineske investicije (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Čekaju se kineske investicije (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Čekaju se kineske investicije (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Čekaju se kineske investicije (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Čekaju se kineske investicije (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Čekaju se kineske investicije (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Čekaju se kineske investicije (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4 Galerija 1/4 >>
Nakon što se premijer Andrej Plenković u Budimpešti sastao sa svojim kineskim kolegom i pokrenuo pitanje kineskih investicija u Hrvatskoj, provjerili smo što je Kinezima u našoj zemlji najzanimljivije. Do sada u naše gospodarstvo nisu uložili ni lipe, ali i to bi se uskoro moglo promijeniti.

Kinezi već znaju kako će izgledati njihova prva investicija u Hrvatskoj. Bazen na krovu, sobe od 5 zvjezdica i luksuzni restoran. Srušit će stari hotel u Krapinskim Toplicama i do kraja 2019. sagraditi novi.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Kini Okupljaju se suparničke skupine, cilj je palestinsko jedinstvo: "Podržavamo sve frakcije u postizanju pomirenja" Antony Blinken i Wang Yi niz složenih pitanja Američki državni tajnik u Kini: Napetosti se produbljuju zbog Rusije

"Potvrdili su isplativost ulaganja i tema je zdravlje. Upoznati su s tradicijom zdravstvenog turizma koju imamo i da je od Krapinskih Toplica u svakom slučaju moguće kreirati destinaciju zdravlja za 21. stoljeće", govori Ernest Svažić, načelnik Općine Krapinske Toplice

Posao je težak 300 milijuna eura, a Kinezi nisu zaobišli ni druge projekte.

Osim hotela u Krapinskim Toplicama, Kineze zanima i Luka Zadar u koju su spremni uložiti više od 400 milijuna eura. Uključeni su i u projekt električnih autobusa koji bi se trebali proizvoditi u Zagrebu, a zanima ih i ulaganje u Hotel Bellevue na Pagu. Također, za 2 milijarde kuna žele graditi i Pelješki most.

Čekaju se kineske investicije (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4 Čekaju se kineske investicije (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Foto: Dnevnik Nove TV

"Svi znamo da bi kineska tvrtka mogla graditi taj most u Hrvatskoj i na neki način to bi moglo biti simbolično povezivanje između dvije zemlje po pitanju većih ulaganja i investicija. Puno tvrtki je već probalo ulagati, ali administracija i zakoni u Europi često su im stali na put", govori Liu Gang, savjetnik kineske Vlade za međunarodna ulaganja.

Da bi se sve ubrzalo, Hrvatska gospodarska komora ovaj tjedan otvara predstavništvo u Šangaju.

"Moramo iskoristiti priliku koju nudi ova druga ekonomija svijeta. što se tiče kineskih investicija, one se prvenstveno očekuju u turizmu i prometnoj infrastrukturi", Luka Burilović, predsjednik HGK.

Kineske tvrtke do sada nisu uložile niti lipe u Hrvatsku. Prilično porazno, ako znamo da diljem svijeta Kina na godinu ulaže preko 170 milijardi dolara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene