Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odustaje

Kerum: Križ postavljam 14. svibnja, samo me narod može zaustaviti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnika Splita Željka Keruma ne brinu upozorenja ministrice kulture Andreje Zlatar Violić te najavljuje da će 14. svibnja na Marjan postaviti križ, a da ga u tome može spriječiti samo narod.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum najavio je danas da će križ na Marjanu postaviti 14. svibnja ove godine te je dodao kako ga u toj namjeri ne mogu spriječiti ni upozorenja ministrice kulture Andreje Zlatar-Violić koja je, među ostalim, rekla da je u sljedeće tri godine zabranjena gradnja na Marjanu, budući da je Park-šuma Marjan zaštićen kulturni krajolik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kandidati o Kerumu: 'On je cirkusant, nije ništa radio! Bitne odluke potpisivao je u kafiću!' Slika nije dostupna Izgradnja križa u Splitu Kerum: Do kraja mandata križ na Marjanu i spomenik dr. Tuđmanu

Nakon svečane dodjele javnih priznanja Grada Splita, na novinarsko pitanje hoće li nedavna izjava ministrice kulture glede Park-šume Marjana i križa na njemu spriječiti planove o postavljanju križa na tome mjestu, Kerum je odgovorio kako njegove planove može spriječiti samo narod jer ga je on izabrao, daje mu potporu i "tjera ga da se bori protiv nepravde".

>> VIDEO 'Tijekom mandata sam napravio dva sina, to nitko prije mene nije uspio!'

"Mi imamo pravomoćnu dozvolu da možemo graditi križ i mi ćemo ga 14. svibnja postaviti na Marjanu jer križ je simbol katoličanstva i kršćanstva", istaknuo je Kerum i podsjetio da je gradnju križa visokog deset metara nedavno jednoglasno poduprlo i splitsko Gradsko vijeće.

Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić rekla je na konferenciji za novinare u subotu Splitu da je Ministarstvo kulture putem Konzervatorskog odjela proglasilo Park-šumu Marjan zaštićenim kulturnim krajolikom (sada je taj park dvostruko zaštićen kao park-prirode i kulturni krajolik), što znači da je sljedeće tri godine apsolutno zaštiten u svim segmentima. Na pitanje znači li to da se križ na Marjanu neće moći graditi na predviđenome mjestu, odgovorila je da je to sasvim moguće s obzirom na povijesne elemente. Odlukom Ministarstva kulture takva građevina zajedno s postamentom ne smije biti viša od osam metara.

'Dobro je da se raspravlja o onome o čemu se priča u gradu'

Kerum je kasnije ocijenio i kako je dobro da se vodi rasprava o onome o čemu se priča u gradu pošto je kandidat Nezavisne liste za građansku i etičku Hrvatsku za splitsko-dalmatinskog župana don Ivan Grubišić najavio da će ga možda tužiti zbog klevete da je KOS-ovac.

Kerum je na predizbornom skupu Hrvatske građanske stranke (HGS) u subotu navečer u Solinu u vezi s don Ivanom Grubišićem rekao: "Kažu ljudi na selu - glasat ću za popa. Ne nasjedajte na to da je Grubišić svećenik. On je teška prevara, kadar KOS-a, a o tome postoje podaci dugi niz godina. I Jugoslavenčina, mrzi sve što je vjersko i hrvatsko."

Don Ivan Grubišić rekao je u današnjoj "Slobodnoj Dalmaciji" kako je u vezi s tom Kerumovom izjavom razgovarao s odvjetnikom, koji tvrdi kako postoje svi uvjeti za podizanje kaznene prijave te je istaknuo da će to možda i učiniti i zatražiti deset milijuna kuna. "I građanima je jasno da grad treba spasiti od Keruma. Valjda zato tako i reagira, jasno mu je da gubi", istaknuo je.

Odgovarajući na pitanja nakon dodjele javnih priznanja grada Splita o najavi don Ivana Grubišića o mogućoj tužbi, Kerum je rekao kako je dobro da se "vodi polemika o onome što se priča u gradu".

"Nije dobro da jedan čovjek, kandidat ili funkcionar bude izložen pet godina kritikama i uvredama, a svi ostali da stoje po strani. Kad je riječ o tužbama, tu postoje institucije sustava. Dobro je da je reagirao pa da se neke stvari razjasne i dođu na vidjelo", rekao je Kerum, a na pitanje znači li to da postupa po načelu - mene su vrijeđali, pa mogu i ja druge - odgovorio je kako je rekao ono što misli i da stoji iza toga.

Na dodatno pitanje misli li da je to bila uvreda, Kerum je odgovorio: "Nastavite pitati dalje, a jesu li bile uvrede ili nisu - meni je cilj da bude uvreda."

'Ne znam imam li vozačku dozvolu za motocikl'

Novinare je zanimalo i je li ga policija kaznila zato što vozeći motocikl na otvorenju Zapadne obale u prošli petak nije nosio kacigu. "vjerojatno još nisu stigli reagirati, ali ako je to prekršaj, vjerojatno hoće", rekao je.

Na pitanje ima li vozačku dozvolu za motocikl, Kerum je rekao kako bi to trebao vidjeti. "Znam da imam puno kategorija, ali ne znam imam li baš tu. Imam ih sigurno tri. Sad - jesam li krenuo od B do E (kategorije) ili od A do C, nisam siguran", rekao je splitski gradonačelnik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene