Obavijesti Video Pretražite Navigacija
inicijativa zastupnice

''Ako blagdan pada za vikend, ne radi se idući radni dan'': Podržavate li ovu ideju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborske zastupnike kojima uskoro završava ljetni odmor već čekaju brojne točke za raspravu, a među njima je i prijedlog Katarine Peović (RF) po kojem bi svi blagdani i praznici bili i neradni dani, na način da bi se, ako padnu u subotu ili nedjelju, prebacili na prvi radni dan.

Ovaj prijedlog omogućava da se, kao u nekim zemljama EU-a, ali i onima izvan nje, uvede da se neradni dan prebacuje na prvi radni dan u idućem radnom tjednu ili na više dana, navodi Katarina Peović u izmjenama koje je predložila u Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Kreativna rješenja Jandroković o sukobu zbog Pupovca: "Zbog jednog odbora ne padaju vlade" Katarina Peović Komentirala štrajk pravosuđa VIDEO Pogledajte žestoko obraćanje Katarine Peović u Saboru: "Mi svjedočimo vašem cipelarenju službenika i namještenika po sudovima"

Ističe i kako su blagdani i praznici dani odmora za radnike, stoga im treba omogućiti da na te dane ne rade.

Dodatan poticaj za svoj prijedlog našla je i u činjenici da ove godine velik broj blagdana i praznika pada na vikend, uključujući već prošle 1. svibnja (subota), Veliku Gospu (nedjelja) ali i nadolazeće Božić (subota) te blagdan Svetog Stjepana (nedjelja).

Zastupnica argumentira i kako više od 85 zemalja ima ''regulacijske regulative'' za javne praznike i blagdane koji kalendarski padaju u nedjelju. U Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, kada praznici padaju za vikend, neradni dan se prebacuje na prvi idući radni dan, tako je i u nekim zemljama bivše SFRJ. I Srbija, primjerice, ima takvu praksu, ''nešto slično'' imaju Italija i Španjolska, a o kompenzaciji praznika koji padaju na vikend, razmišlja i Njemačka.

Ta se praksa naziva i ''ponedjeljizacija'', jer se praznik ili blagdan koji pada u subotu ili nedjelju, prebacuje na ponedjeljak, u nekim slučajevima i na utorak, objašnjava Peović koja navodi i da za provođenje njenog prijedloga ne treba osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene