Katarina Peović iz Radničke fronte bavi se neradnim danima. Saboru je poslala prijedlog izmjena Zakona o blagdanima. Kad blagdan padne baš na neradni dan, primjerice u nedjelju, Radnička fronta predlaže da država proglasi i ponedjeljak neradnim danom. Tako je bilo u Jugoslaviji, kaže Peović, no i danas je u mnogim zemljama.

Galerija RF. Izmjena zakona o neradnim danima - 5 RF. Izmjena zakona o neradnim danima - 6 RF. Izmjena zakona o neradnim danima - 4 +3 RF. Izmjena zakona o neradnim danima - 3

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović ima prijedlog. Traži da se, kada praznik pada na vikend, prebacuje na prvi radni dan jer tako je, kako kaže, bilo i prije, devedesetih.

Vezani članci Katarina Peović Peović bi zabranila liječnicima iz javnog sustava da rade privatno: "Dva puta plaćamo istu osobu" Mate Rimac Rimac odgovorio na prozivke: ''Nema problema, bit ću jedina budala na svijetu koja ovo financira bez subvencija''

Prijedlog izmjene zakona o blagdanima uputila je u Sabor. Premijer Plenković kazao je kako o tome ne zna ništa. No potpredsjednik Sabora već zna da HDZ - na to neće pristati.

"Naprosto svi moramo raditi više, pogotovo sada kada se želimo izvući iz ove gospodarske krize uzrokovane pandemijom. U ovom času davati takav prijedlog, ne znam bi li se smijao ili plakao", poručio joj je Željko Reiner, rekavši da HDZ to neće podržati.

Da je na snazi, već za Veliku Gospu bismo dobili slobodan ponedjeljak, kao i za Božić i Novu godinu koji ove godine padaju na vikend.

Građani koje smo pitali za mišljenje uglavnom podržavaju ideju te misle kako je ona odlična. Ipak, Hrvatice iz Austrije Katarina i Ivana ističu kako ni u njihovoj drugoj zemlji toga nema.

"Nemamo, radi se, više se radi nego ovdje. Ali u Austriji ima dosta slobodnih dana'', kazale su novinarki Dnevnika Nove TV Jeleni Rastočić.

Reiner: Ostala u prošlosti

Američki Dan nezavisnosti slavio se u nedjelju. Prema federalnom zakonu i ponedjeljak je bio neradni dan. Uz SAD, više od osamdeset zemalja svijeta ima slične zakone. U Crnoj Gori, primjerice, zbog praznične nedjelje, radnici su slobodni i iduća dva dana u tjednu.

Belgija radniku nudi izbor slobodnog dana tijekom godine, a Luksemburg ima i opciju dodatnih dnevnica.

Ipak, Reiner smatra da ideja Radničke fronte pripada prošlosti. "Sa svojim idejama ostala je tamo potkraj 1940-ih i početkom 1950-ih godina,. Mislim da je upravo smiješno danas, 2021. godine, o tome raspravljati“, ustraje Reiner.

"Mislim da netko tko sam sebe naziva vitezom ne bi trebao davati takve kvalifikacije i ocjenjivati tko je ostao u prošlosti. Mislim da je malo viteza u ovoj zemlji'', uzvratila mu je Peović.

Prijedlog ide u proceduru, a termin rasprave ovisi o HDZ-u.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju