Kardinalu Josipu Bozanić stigla je kontrola iz Vatikana. Sljedećih će dana Papinskom vizitatoru morati do u detalje objasniti kako crkva upravlja svojom imovinom. Razlog za ovaj posjet, dijelom su dali i prebendari, koji su, podsjetimo, nakon skandala s crkvenim nekretninama raspušteni jer su crkvu oštetili za milijunske iznose.

Galerija Mato Mićan (Foto: Dnevnik.hr) Kardinal Josip Bozanić (Foto: Dnevnik.hr) +0 Umirovljeni poljski nadbiskup Jozef Mihalik (Foto: Dnevnik.hr)

Kardinalu Josipu Bozaniću papa Franjo poslao je kontrolu. Na čelu joj je Jozef Mihalik, umirovljeni poljski nadbiskup koji je na Kaptol stigao u ponedjeljak navečer.

Vezani članci Susret u Zagrebačkoj nadbiskupiji (Foto: Zagrebačka nadbiskupija) Zagrebačka nadbiskupija o posjeti iz Vatikana: "To nije bila apostolska vizitacija već bratski pohod" Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Kardinal Josip Bozanić o pedofiliji u svećeničkim redovima: "Svatko tko nešto dozna neka odmah prijavi"

Iz Zagrebačke nadbiskupije potvrdili su kako je u posjet Zagrebu stigao umirovljeni poljski nadbiskup. On se već tijekom jutra s kardinalom Bozanićem zadržao u dužem razgovoru.

Kardinal Josip Bozanić (Foto: Dnevnik.hr) Umirovljeni poljski nadbiskup Jozef Mihalik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U Nadbiskupiji kažu kako se radi o bratskom posjetu. No, posjeti apostolskog vizitatora nisu česti, kaže Mato Mićan, stručnjak za kanonsko pravo.

"Taj posjet nije tajna ni tabu tema, ali da je neuobičajeno - jest. Apostolski vizitator dolazi isključivo po nalogu Svetog Oca i ima one ovlasti za koje je dobio od njega nalog", kaže Mićan.

Kardinal Josip Bozanić (Foto: Dnevnik.hr) Mato Mićan (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

A što je "neuobičajeno" radio Kaptol, Mihalik je donio, kako doznajemo, na 40 stranica dugom izvještaju. Ključno pitanje su financije, odnosno poslovanje Zbora prebendara.

Iz Zagrebačke nadbiskupije poručuju da je, u prvom redu, razmotreno pitanje procesa zaključka upravno-kaznenog postupka glede članova Zbora prebendara. 

Oni, su podsjetimo, optuženi da su omogućili hipoteke na crkvenoj imovini kako bi ulagači digli kredite.Tako su oštetili Crkvu, zbor je raspušten, a crkveni sud im je izrekao kazne.

Prvi financijaš Kaptola Mijo Gabrić je umirovljen, a Ilija Žugaj žalio se vrhovnom sudu Apostolske signature.

Rasvjetiliti pitanja upravljanja crkvenom imovinom, koja očito zanima i samog papu, tek je jedna od tema. Monsinjor Mihalik neće razgovarati samo s kardinalom Bozanićem, već i s pomoćnim biskupima i ostalim svećenicima. 

U Vatikanu su, kako doznajemo, zabrinuti za neuredan život klera. Papinski vizitator vraća se u Vatikan u petak, a što je utvrdio na Kaptolu trebalo bi biti poznato do ljeta.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju