Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima ministru što prigovoriti, ali...

Karamarko: Au, nisam čuo tu izjavu. Ja tako nešto ne bih rekao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvrede kojima je Zdravko Mamić zasuo ministra obrazovanja, rekavši da Željko Jovanović 'mrzi sve hrvatsko' i da 'kao Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu ne može voditi taj najvažniji resor u Hrvatskoj', naišle su na osudu saborskih zastupnika.

'Smatram ispod časti razumnog čovjeka komentirati takve izjave persona poput Zdravka Mamića. No, s obzirom na to da je javno izrečena, moram reći kako sam se nadao da su vremena ranih 1990-ih iza nas, ali očito nisu', rekao je SDP-ovac Peđa Grbin.

Dodao je da se nada kako će pravosudna tijela konačno poduzeti nešto protiv Mamića.

Pročitajte i ovo Zoran i Zdravko Mamic bivši nogometaši Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne sjećam se da sam primio novac" Suđenje Mamićima - 1 Pitanje isplate novca Šok na suđenju Mamićima, Balaban promijenio iskaz: "Vjerojatno sam nešto pomiješao"

>> 'Da Jovanović mrzi sve hrvatsko je jednako vjerojatno kao da se Mamić odrekne para od igrača'

'Au, nisam čuo tu izjavu', reagirao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kada su mu novinari u Saboru prenijeli Mamićeve riječi. Kazao je kako misli da Mamić nije član HDZ-a te da sam mora odgovarati za ono što izgovori. 'Ja tako nešto ne bih rekao, iako se, naravno, u koječemu ne slažem s ministrom Jovanovićem. Ne sviđa mi se Jovanovićev stil rada i arogancija, vrlo često i iracionalnost, ali mislim da su ovo zapravo teške rečenice', dodao je Karamarko.

Naglasio je da 'ljude ne trebamo obilježavati nacionalno, nego po karakteru i sposobnostima'.

Mamićevu izjavu osudio je i predsjednik saborskog Odbora za prava nacionalnih manjina Furio Radin, koji očekuje da će to na sljedećoj sjednici učiniti i sam Odbor.

'Tu nije riječ samo o ekstremnom nacionalizmu, nego i o primitivizmu, koji Mamić upotrebljava kao instrument da zadrži postojeće stanje i financijsku korist', kazao je Radin. Naglasio je da se inače ne slaže u svemu s Jovanovićem, ali da ga potpuno podupire u namjeri da uvede red u poslovanje nogometnih klubova i poslove s transferima nogometaša.

Radin se boji i da bi Mamićev ispad mogao doliti ulje na vatru pred utakmicu nogometnih vrsta Hrvatske i Srbije za tjedan dana u Maksimiru.

Mile Horvat (SDSS) podsjetio je da ovo nije prvi Mamićev ispad. 'To je karakteristično za tog tipa. Ovo je samo bila kulminacija njegovog govora mržnje prema pripadnicima srpske zajednice u RH, prebrojavanje krvnih zrnaca. Mislili smo da je to stvar prošlosti, ali očito je da neki ljudi još uvijek žive u tim vremenima i da se služe takvim stvarima', rekao je Horvat.

Ocijenio je i da bi bilo logično da na Mamićeve riječi reagiraju nadležne institucije. 'Očekujemo da se reagira na zakonit način i da ovaj gospodin izvuče određene konzekvence iz toga nastupa', poručio je Horvat.

>> Jovanović bez komentara, Mamiću prijeti do tri godine zatvora!

HDSSB-ovac Zoran Vinković smatra da je neprimjereno od izvršnog direktora Dinama da takvo nešto izjavi. 'Svi građani, bez obzira na naciju i vjeru, jednaki su prema Ustavu. Druga je stvar radi li Jovanović dobro kao ministar, ja mislim da ne, a ovo ostavljam Mamićevoj savjesti i hrvatskom pravosuđu', izjavio je Vinković. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene