Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uvrede kojima je Zdravko Mamić zasuo ministra obrazovanja, rekavši da Željko Jovanović 'mrzi sve hrvatsko' i da 'kao Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu ne može voditi taj najvažniji resor u Hrvatskoj', naišle su na osudu saborskih zastupnika.


'Smatram ispod časti razumnog čovjeka komentirati takve izjave persona poput Zdravka Mamića. No, s obzirom na to da je javno izrečena, moram reći kako sam se nadao da su vremena ranih 1990-ih iza nas, ali očito nisu', rekao je SDP-ovac Peđa Grbin.

Dodao je da se nada kako će pravosudna tijela konačno poduzeti nešto protiv Mamića.

Vezani članci Tomislav Karamarko (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Karamarko kandidirat će se za predsjednika HDZ-a? Još u kolovozu rekao kako o tome razmišlja Zdravko Mamić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Mamiću odbijena žalba, kriv je za diskriminaciju i uznemiravanje Željka Jovanovića

>> 'Da Jovanović mrzi sve hrvatsko je jednako vjerojatno kao da se Mamić odrekne para od igrača'

'Au, nisam čuo tu izjavu', reagirao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kada su mu novinari u Saboru prenijeli Mamićeve riječi. Kazao je kako misli da Mamić nije član HDZ-a te da sam mora odgovarati za ono što izgovori. 'Ja tako nešto ne bih rekao, iako se, naravno, u koječemu ne slažem s ministrom Jovanovićem. Ne sviđa mi se Jovanovićev stil rada i arogancija, vrlo često i iracionalnost, ali mislim da su ovo zapravo teške rečenice', dodao je Karamarko.

Naglasio je da 'ljude ne trebamo obilježavati nacionalno, nego po karakteru i sposobnostima'.

Mamićevu izjavu osudio je i predsjednik saborskog Odbora za prava nacionalnih manjina Furio Radin, koji očekuje da će to na sljedećoj sjednici učiniti i sam Odbor.

'Tu nije riječ samo o ekstremnom nacionalizmu, nego i o primitivizmu, koji Mamić upotrebljava kao instrument da zadrži postojeće stanje i financijsku korist', kazao je Radin. Naglasio je da se inače ne slaže u svemu s Jovanovićem, ali da ga potpuno podupire u namjeri da uvede red u poslovanje nogometnih klubova i poslove s transferima nogometaša.

Radin se boji i da bi Mamićev ispad mogao doliti ulje na vatru pred utakmicu nogometnih vrsta Hrvatske i Srbije za tjedan dana u Maksimiru.

Mile Horvat (SDSS) podsjetio je da ovo nije prvi Mamićev ispad. 'To je karakteristično za tog tipa. Ovo je samo bila kulminacija njegovog govora mržnje prema pripadnicima srpske zajednice u RH, prebrojavanje krvnih zrnaca. Mislili smo da je to stvar prošlosti, ali očito je da neki ljudi još uvijek žive u tim vremenima i da se služe takvim stvarima', rekao je Horvat.

Ocijenio je i da bi bilo logično da na Mamićeve riječi reagiraju nadležne institucije. 'Očekujemo da se reagira na zakonit način i da ovaj gospodin izvuče određene konzekvence iz toga nastupa', poručio je Horvat.

>> Jovanović bez komentara, Mamiću prijeti do tri godine zatvora!

HDSSB-ovac Zoran Vinković smatra da je neprimjereno od izvršnog direktora Dinama da takvo nešto izjavi. 'Svi građani, bez obzira na naciju i vjeru, jednaki su prema Ustavu. Druga je stvar radi li Jovanović dobro kao ministar, ja mislim da ne, a ovo ostavljam Mamićevoj savjesti i hrvatskom pravosuđu', izjavio je Vinković. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook