Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od Mamića do Udbe i Jovanke

Ni nakon godinu dana joj se ne nazire kraj: Svi krakovi afere SMS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da mu podmeće stara struktura Udbe - oštro je prozvao Milijan Brkić. Spomenuo je i Jovanku, a prvi čovjek stranke poručio je - ništa od toga ga ne zanima.

Milijan Brkić je jedan od ključnih protagonista afere SMS kojoj se gotovo godinu dana ne nazire kraj.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Slika nije dostupna AFERA SE NE SMIRUJE Odvjetnica bivše supruge Milijana Brkića zbog curenja informacija pisala državnom odvjetniku: "To je kazneno djelo odavanja službene tajne"

Tko je UDBA, a tko Jovanka - Milijan Brkić nije otkrio na koga točno misli. Zna li premijer Andrej Plenković?

"Nemam pojma, ne zanima me!", kratko je odgovorio premijer.

Ne znaju ni ministri. Na pitanje tko je Jovanka, ministar Tomislav Ćorić odgovara: "Nemam pojma!"

"Ne, nisam, kakva, hm, ne znam... nisam, ne idem više u inozemstvo, obećavam da ne idem više u inozemstvo, totalno sam out of date", kazao je ministar Zdravko Marić.

A propustio je priču o pokušaju špijuniranja ministra Davora Božinovića. Povezuje se to s Brkićem koji je za podmetanja optužio staru strukturu UDBA-e. U medijima ga, kazao je, nazivaju malim Rankovićem.

"Da sam ja prisluškivao ministra unutarnjih poslova, predsjednika hrvatske Vlade samo ne znam da li su spomenuli Jovanku, tko je Jovanka u toj cijeloj priči još nije izišlo", kazao je Milijan Brkić u srijedu.

"Uvodimo nove likove polako u priču, znači polako očekujemo Bakarića, Kardelja, Stanu Dolanca i pomalo sve te likove iz tog razdoblja, pa onda neka oni u HDZ-u međusobno podijele te uloge", objasnio je SDP-ov Arsen Bauk.

"Valjda je trebao znati koliko je članova KPJ prešlo iz partije u HDZ, a isto tako tko su ključni ljudi HDZ-a!", smatra Mostov Nikola Grmoja.

Mamić pokazao SMS prepisku

Zapliće se tako afera započeta još u lipnju prošle godine. Zdravko Mamić javno je pokazao SMS prepisku. "S Cvitanovog privatnog telefona, kaže: idite s osuđujućom presudom", pročitao je Mamić 4. lipnja prošle godine.

Dostavio je to i tužiteljstvu. Trag ih je doveo do Belišća i bivšeg policajca Franje Varge. U rujnu je uhićen, a potom i kum Milijana Brkića - Blaž Curić.

Varga je optužen da je SMS-ove producirao za Zdravka Mamića, ali i za Ivicu Todorića. Curić je, sumnjaju, dojavio Vargi da su mu na tragu. No, tko je iz sustava to dojavio Curiću - policija još istražuje.

"Hvala Bogu, nisam u optužnici, na žalost mnogih dušebrižnika, poručujem svima da sam ja u HDZ-u, ostajem", u veljači ove godine pohvalio se Milijan Brkić.

Svoj iskaz o slučaju je dao, kao i Tomislav Karamarko. S aferom se povezivalo i Vladu Galića, koji je otišao s pozicije savjetnika Predsjednice.

Istražitelji su Franji Vargi oduzeli elektroničku opremu. Još sve istražuju. Dovelo je to i do kaznene prijave protiv samog Milijana Brkića.

"Koliko znam, ovo je Hrvatska demokratska zajednica, a ne Komunistička partija, hvala Bogu", rekao je Milijan Brkić 23. travnja ove godine.

Uz brata Jozu, Curića i Vargu sumnjiči ga se za tajno praćenje komunikacije na štetu četiri žene. Dijelove transkripta objavio je tjednik Nacional, zbog curenja informacija iz tajnog istraživanja osumnjičen je Varga.

U okviru istraživanja tek trebaju provesti dokazne radnje, ispitati svjedoke i osumnjičenike. A potom i odlučiti - hoće li prijavu odbaciti ili podignuti optužnicu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene