Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljen i prosvjed

Kaos s COVID dodatkom - podignuta tužba protiv ravnatelja: "Nije isplatio 250.000 eura"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Ante Cizmic/Cropix
Svaki nastavni zavod pojedine županije u Hrvatskoj sam bira kako će isplaćivati COVID dodatak svojim zdravstvenim radnicima. To je izazvalo probleme u Varaždinskoj županiji.

Djelatnici hitne medicine tvrde da im ravnatelj NZJZ-a Varaždinske županije Mladen Smoljanec nije isplatio COVID dodatak u iznosu većem od 250.000 eura od početka pandemije. Kako nam je rekao jedan od zdravstvenih radnika iz te županije, dobili su dva COVID dodatka kada je počela pandemija, a nakon toga - isplata prestaje.

Ilustracija Isplata COVID dodatka (Foto: DNEVNIK.hr)

U posjedu smo 12 platnih lista na kojima je vidljivo da nigdje nije naznačen COVID dodatak na plaću.

Ilustracija Neiplata COVID dodatka u Varaždinskoj županiji (Foto: DNEVNIK.hr)

Smoljanec nam je rekao da radnici moraju sami voditi evidenciju koliko su često bili sa zaraženim pacijentima. Kako kaže Ladislav Juhas, povjerenik Sindikata Zajedno u Varaždinskoj županiji, to su bizarne ideje. Zbog neisplate COVID dodatka u utorak su iz tog sindikata podnijeli tužbu. "Do sada je bilo 18, ako ne i 20 tužbi", rekao nam je Juhas.

''Koronavirusa nema, a radnici nada mnom vrše mobing, ne obrnuto. Jedino su pacijenti važni, ne ja ni oni. Ovo ide opasno predaleko. Od gluposti će se dogoditi problemi jer radnici nisu koncentrirani", rekao je Smoljanec.

Problem oko definiranja isplata COVID dodatka je zapravo krenuo još od odluke Ministarstva zdravstva donesene u prosincu 2020. godine. "Za rad s oboljelima od COVID-a u iznosu od 10 posto osnovne plaće i to za radnike u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, za službenike kaznenih tijela i pripadnike Oružanih snaga", stoji u odluci.

U njoj nije eksplicitno naglašeno da ravnatelji zavoda sami biraju kako će evidentirati vrijeme provedeno s COVID oboljelima. "Po Beroševoj logici, kada idem u kućni posjet, na vratima stana trebam upaliti štopericu. Skupi se određen broj sati i za to dobijem naknadu. A što je s pacijentima koji dođu u ambulantu, a ne znate da su pozitivni? Svaka osoba je potencijalni COVID pacijent", ističe Joško Jaman.

Ministar zdravstva Vili Beroš nam je rekao kako svi zavodi moraju voditi evidenciju te da nigdje nema automatske isplate. No, imamo drukčije informacije.

Niz županija automatski isplaćuje COVID dodatke zdravstvenim radnicima. Ubrajaju se tu Krapinsko-zagorska, Istarska, Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka, Dubrovačko-neretvanska, Grad Zagreb, Koprivničko-križevačka, Brodsko-posavska, Šibensko-kninska, Međimurska, Splitsko-dalmatinska.

Ilustracija Isplata COVID dodatka (Foto: DNEVNIK.hr)

Zašto neke vode evidenciju, a neke automatski isplaćuju dodatke? Kako doznajemo iz jedne od županija, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević je na zatvorenom Zoom sastanku ravnateljima zavoda kazala kako ne trebaju voditi evidenciju, već se trebaju automatski isplaćivati COVID dodaci. To je u suprotnosti onime što govori ministar Beroš. Nismo mogli doći do komentara Grbe-Bujević.

Neisplata COVID dodatka u Varaždinskoj županiji samo je jedan od povoda za prosvjed koji će se održati u ponedjeljak. Osim toga, razlog nezadovoljstva i odlaska na ulice je i navodni mobing koji trpe, kao i opomene pred otkaz ako se netko požali na debele jakne koje moraju nositi kada vani zatopli.

"Svi oni tumače onako kako im odgovara. Najveći problem je što svi oni svoje greške plaćaju novcem iz proračuna, odnosno novcem poreznih obveznika, a ne iz svog džepa. Mislim da je to ključna stvar zašto se ponašaju kako se ponašaju. Najgora stvar koja im se može dogoditi je da ih se makne na neku drugu funkciju", zaključio je Jaman.

I dok ravnatelj tvrdi kako nema pandemije, hitnjaci i dalje rade s COVID zaraženima. Samo što neki za to dobiju dodatak na plaću, a neki ne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene