Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Dolaze i crvi i to smrdi"

Najezda prijenosnika virusa i bakterija u zagrebačkim kvartovima: "Ako se uklone te larve iz smeća, neće se stići transformirati"

Aktualno Galerija Muhe - 2 Muhe - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Muhe - 1 Muhe - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Smeće - 2 Smeće - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Smeće - 1 Galerija 1/4 >>
Kantama za smeće u zagrebačkim kvartovima zavladale su muhe. Stručnjaci tvrde, to je zbog prerijetkog odvoza otpada, no iz Grada se s time ne slažu. Detalje saznaje reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Zagrebački kvartovima zavladali su rojevi muha, a Tomašević smatra da je odvoz smeća jednom tjedno - dovoljan. S njim se ne slažu američki znanstvenici koji kažu da češći odvoz može riješiti problem muha.

"Na ovim vrućina je za očekivati i muhe i smrad. Ljudi znaju cijele frižidere uključujući i zamrznuto meso bacati u miješani otpad. Tu nisu samo muhe, tu su i crvi“, rekao je predstavnik stanara Marinko Blažević.

Sad ih ima najviše jer po paklenoj vrućini idealni su uvjeti za parenje i polaganje jaja.

"Ima svega. Biološki, to je takav proces da odmah poslije muha dolazi crv i to smrdi. Ne zna čovjek kad je gore“ rekao je Muriz Tirić iz Zagreba.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb "Ne diramo civile" Proruski hakeri objavili da nemaju veze s napadom na Rebro pa brutalno spustili Plenkovićevoj Vladi: "Ne mogu zaštititi, ali pronalaze novac..."

Studija američkih znanstvenika pokazala je da odvoz smeća mora biti češći od 5 dana radi životnog ciklusa muha.Vlasnik prvog hrvatskog insekarija objašnjava i zašto.

"Ovo su lavre muhe. Muha kad položi jaje potrebno je 3 do 4 dana da iz tog jaja izađu puno, puno manje lavre. Tako da češćim odvozom, vi možete ukloniti te larve iz smeća i neće se stići transformirati u muhu“, rekao je Aleksandar Gavrilović s Veterinarskog fakulteta.

Muhe su prenosnici i raznih virusa i bakterija.

"One obožavaju ove spremnike za biootpade kao i otvorena odlagališta i kompostane. Kućna muha je dokazani vektor za prenošenje bolesti. Ona prolazi po svim tim supstatima i po nogama prenosi to na ljude životinje“, dodao je Gavrilović.

Najteže je onima koji žive uz smeće. Kao mještani u Vrbovcu Samoborskom koji žive u rojevima muha. O njima smo već izvještavali u Dnevniku. Ništa bolje nije ni na Jakuševcu i okolnim naseljima.

"Zna nekad biti najezda muha, ali taj smo kvart izabrali“, rekao je Josip.

Pročitajte i ovo Dubrovnik Forum Plenković domaćin gala večere Događaj na visokoj razini u hrvatskom turističkom biseru, stigli visoki uzvanici: "Svjetski poredak je destabiliziran"

Iz Grada Zagreba odgovaraju kako su prvi u Hrvatskoj po učestalosti odvoza smeća i savjetuju građanima da spremnike drže zatvorenima. Problem je samo što mnogi uopće nemaju poklopac i još k tome imaju rupe.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene