Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos na otoku

Dragulj Jadrana zatrpan smećem, smrad je nesnošljiv: "Sezona je počela, a nama se već i crvi skupljaju"

Otpad
Otpad Foto: Getty Images
Otok Kaprije ostao je bez odvoza otpada zbog sigurnosnih razloga, što je izazvalo nezadovoljstvo mještana koji su sami organizirali i platili odvoz. Direktor Zelenog grada tvrdi da uvjeti za siguran prijevoz ne postoje.

Otok Kaprije u šibenskom arhipelagu do daljnjeg je ostao bez odvoza otpada nakon što je u utorak direktor šibenske tvrtke Zeleni grad d.o.o. Novica Ljubičić odlučio da se otpad neće odvesti s otoka iz sigurnosnih razloga.

Nakon što su mještani otoka dogovorili odvoz otpada privatnim putem s komunalnim poduzećem Zeleni grad, za što su prikupili i novčana sredstva, direktor Ljubičić u zadnji je tren odlučio da od dogovora ipak neće biti ništa. Otpad je trebao biti odvezen s otoka danas u ranim jutarnjim satima, no to se nije dogodilo zbog, kako tvrdi Ljubičić, sigurnosnih razloga.

Pročitajte i ovo Pobuna Kaprije - 3 Tko je kome što obećao? Pobuna otočana: Blokirali uplovljavanje trajekta - traže cestu, a mogli bi ostati bez milijuna eura

Pročitajte i ovo Prosvjed mještana Kaprija - 1 Oglasilo se i ministarstvo Otočani prosvjeduju i ne daju trajektu da pristane: "Ovaj je put opasan po život..."

"Došlo je do promjene plana jer ne postoje sigurnosni uvjeti, tvrtka je dovedena u opasnost. Kao odgovorna osoba odgodio sam odvoz jer ne postoji uvjeti da se trajekt priveže, ne postoji rampa za ukrcaj takvih vozila. Žao mi je, imali smo dobru volju, ali nismo ju mogli realizirati", rekao je Ljubičić za Hinu.

Na pitanje je li ostavljanje otpada da se gomila na otoku na visokim temperaturama također ugroza zdravlja mještana, Ljubičić je odgovorio kako o tome trebaju voditi računa oni koji upravljaju trajektnim pristaništem i oni koji rade to što rade.

"Svatko je odgovoran za svoj dio posla. Mi smo spremni u svakom trenutku na svaki trajekt na ispravan način doći s vozilom i odvesti otpad. Međutim, nemamo tu mogućnost", poručio je direktor Zelenog grada dodajući da je spreman svojim radnicima platiti prekovremene sate za odvoz otpada s otoka, samo da se taj problem riješi.

Otpad se gomila u središtu mjesta, a po ovim vrućinama smrad je već postao nesnošljiv, piše Slobodna Dalmacija, kojoj je jedna od Kaprijanki Barbara Klisović kazala: "Otok se puni smećem, sezona je počela, a nama se već i crvi počinju skupljati.... Prijete nam i da nam kruh neće doći, živimo gore nego u konc-logoru. Ne možemo vjerovati što nam se događa, za ovo se moj ćaća nije borio. Nas ovdje nitko ne štiti."

Pročitajte i ovo Lijekovi uplaćeno 7,5 milijuna eura Ministarstvo se oglasilo o dugovima prema veledrogerijama

Pročitajte i ovo Majka i dijete Majke bijesne Evo kad će biti isplaćene porodiljne naknade, pogledajte koje je službeno objašnjenje za kašnjenje

Mještani otoka Kaprija već neko vrijeme prosvjeduju nezadovoljni novim trajektnim pristaništem, čija je izgradnja plaćena sredstvima iz EU fondova, jer Grad Šibenik nije ispunio obvezu izgradnje lokalne ceste koja bi povezala centar mjesta s izmještenim, udaljenim novim pristaništem.

Brodovi danima ne pristaju na otok zbog blokade otočana, a županijskoj Lučkoj upravi prijeti opasnost da će morati vratiti europski novac u iznosu od oko 3,2 milijuna eura ako pristanište uskoro ne bude u funkciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene