Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više mogućnosti

Kamo idu zlostavljane žene nakon izlaska iz sigurne kuće?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jučerašnje priče iz vukovarske sigurne kuće, u Ministarstvu socijalne politike i mladih potražili smo odgovor hoće li nezaposlena majka četvero djece, koja nije željela sakriti svoj identitet, završiti na ulici jer joj istječe vrijeme koje smije provesti u kući.

Iz Ministarstva su nam pojasnili da je riječ o osobi koja nije hrvatska državljanka, zbog čega ne ostvaruje određena prava koja imaju zlostavljane žrtve u našoj zemlji. Sigurne kuće u prosjeku napuštaju nakon tri do šest mjeseci. Provjerili smo koje se mogućnosti nude ženama nakon izlaska iz sigurnih kuća.

Pročitajte i ovo Susjedi pale svijeće na ulazu zgrade u Makarskoj gdje je nakon sukoba s muškarcem preminula 73-godišnjakinja Čeka se nalaz obdukcije Napadač na ženu u Makarskoj dobro poznat policiji: Pogledajte što je napravio nevjenčanoj supruzi Ilustracija nepravomoćno osuđen Pijani otac vrijeđao i dirao maloljetnu kćer: "Bolje da sam te izd*kao u WC-u nego što sam te napravio"

>> 'Došla sam pred zid, ako ne pronađem posao, oduzet će mi djecu'

Hrabrost da prijavi udarce, prema nekim procjenama, prijavi tek svaka peta žena. Utočište im pruža 17 sigurnih kuća u cijeloj zemlji. Na tajnim adresama, mjesta su to gdje zlostavljane žene mogu provesti najviše godinu dana. 'Nama su žene u ženskim skloništima u prosjeku tri do šest mjeseci, nakon toga žene su pokrivene svim socijalnim davanjima, mogu od gradova tražiti smještaj u određene stanove', kaže ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Neki gradovi zlostavljanim ženama plaćaju dio stanarine. 'Tu su zatim i neka prava koja ostvaruju dok su u skloništu: subvencija smještaja u dječjem vrtiću, produženog boravka u školi, školske marende u školi, kao i prijevoza za djecu', kaže Paula Bogović iz riječke Udruge za zaštitu obitelji.

Poslodavci za zapošljavanje žrtava nasilja dobivaju poticaj u iznosu pola godišnje plaće. Najviše ih je zaposleno na javnim radovima. Od ove se godine zaposliti mogu i u pojedinačnim projektima. 'Kroz udrugu u kojoj djeluju osmišljavaju projekt gdje će takve osobe biti zaposlene na rok od 12 mjeseci, uz minimalnu plaću', kaže Marina Nekić s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Za vrijeme boravka u kući, nezaposlene zlostavljane žene primaju socijalnu pomoć i dječji doplatak. Primjerice, majka četvero djece dobiva 2.100 kuna na mjesec. 'Veliki dio novca kojeg ona zaradi zapravo se štedi, kad zbrojite 12 mjeseci puta mjesečna ušteda, vi izlazite van s jednom lijepom sumom novca', kaže Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb.

Za vrijeme boravka u kući, važno je ženu ohrabriti i pomoći joj u okretanju nove stranice u životu. Daleko od nasilja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene