Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Divljanje cijena

Unatoč rastu cijena goriva, stručnjak iz HAC-a ima i jednu dobru vijest za sve koji koriste autoceste

Aktualno Galerija Hrvoje Ordulj Hrvoje Ordulj Foto: DNEVNIK.hr Autocesta Autocesta Foto: DNEVNIK.hr Cijene benzina Cijene benzina Foto: DNEVNIK.hr Namirnice - 1 Namirnice - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Namirnice - 2 Galerija 1/5 >>
Nove su cijene na benzinskim postajama, divlja i cijena kruha. Na snagu već stupa umijeće preživljavanja.

Gustoća prometa na staroj cesti do Splita za gospođu Jelenu je već godinama od životne važnosti. No bez obzira na Vladinu jučerašnju odluku, veliku promjenu još - ne vidi.

"Pa slabo, slabo... Slabo staju. Nema naroda ni na cesti. Ja mislim da su se ipak još uvijek više na autoput se orijentirali, ranije je ipak puno više naroda tu prolazilo", kaže Jelena iz Slunja.

Uz staru cestu značajniju promjenu još ne osjete ni ugostitelji.

"Zasad su tu samo domaći gosti, ali nadamo se i stranima. Vidjet ćemo, zasad je OK. Ljudi se polako bude otkako je bila korona, nadamo se da će biti OK", govori Antonija.

S dosadašnjim rastom brojki na autocestama, u Vladi i više nego zadovoljni.

"On je čak za dva milijuna veći nego u istom razdoblju rekordne 2019. godine. Rekao bih čak da idemo prema novoj rekordnoj sezoni hrvatskoga turizma", kazao je premijer.

No nemaju svi razloga za zadovoljstvo: mali trgovci naftnim derivatima poručuju da će zbog gubitaka propasti, resorni ministar ih smiruje - sastancima.

"Nama je na dizelu nabavna cijena 14,31 kunu, a dužni smo prodavati po 13,08 kn. To je jednostavno neizdrživo", žali se Domagoj Puh, predstavnik udruge.

"Saslušao sam njihove prijedloge, sastanak je bio konstruktivan, otvorili smo komunikaciju i nastojat ćemo doći do zajedničkog rješenja u narednim danima", obećava ministar Davor Filipović.

A naredni dani mogu donijeti samo dodatni rast cijene goriva, i to upravo zbog - turizma.

"U 6. mjesecu će veći broj građana Hrvatske, a i Europe biti više na cestama zbog godišnjih odmora i blagdana. Potražnja će biti povećana, a ponuda ograničena pa će ova situacija trajati, bojim se, barem do sredine, a vjerojatno i do kraja osmog mjeseca", smatra Igor Grozdanić.

Pročitajte i ovo Nove cijene goriva velike razlike Za pun spremnik na nekim pumpama i do 75 kuna više: Pogledajte nove cijene goriva

A u njoj će neki nastojati loviti u mutnom: skuplji energenti za sobom povlače i skuplju hranu, pa se za kilu kruha plaća i po 40-50 kuna, bilo to opravdano ili ne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nema nestašice Ina se oglasila o opskrbi gorivom: "Sigurnost opskrbe nije ugrožena"

"Cijene proizvoda rastu i za sve je izlika poskupljenje energenata, iako naša istraživanja pokazuju da zapravo za većinu tih poskupljenja nisu opravdani razlozi", kaže Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Jedino oružje potrošača je odustajanje od kupovine i potrošnje, no sudeći po dosadašnjim podacima - to se još uvijek ne događa.

Kakvo je stanje na autocestama?

Je li se primjena novih cijena na autocestama odrazila na količinu prometa doznao je reporter Ivan Čorkalo. Njegov gost u Dnevniku nove TV bio je Hrvoje Ordulj iz HAC-a.

"Na prvi dan to baš ne možemo zaključiti. Danas je promet redovit. Zadnji je dan škole, sutra je praznik. Ali prema dosadašnjim pokazateljima, nema povećanog prometa", kazao je.

"U ovoj godini, ako uspoređujemo s 2019., koju uzimamo kao relevantnu godinu po količini prometa, od 1. siječnja do 19. lipnja, promet je 8,5 posto jači. Samo u lipnju je 13 posto veći promet nego 2019.", dodao je.

"Treba napomenuti da se u ovoj ljetnoj sezoni cijene cestarina neće povećavati, kao što je to bilo ranijih godina. Možemo poželjeti svima sretan put i da su dobrodošli na hrvatske autoceste", dodao je i podsjetio da se na autocestama vozačima događaju svakakve situacije.

"Premalo je vremena da nabrojim sve što vidimo na kamerama. Možda samo napomenuti vozačima da paze u prometu, da prate prometnu prognozu, informacije sa HAK-a, neka prate kamere koje su dostupne na aplikacijama, neka se informiraju prije polaska na put, da ne kažu 'nije nam nitko rekao'. Sve informacije su dostupne. Kad se nađu na cesti, u gužvi, ako treba stati, molimo vozače da poštuju hitni koridor i da budu oprezni u vožnji", zaključio je Ordulj. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene