Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Neodrživo poslovanje

Očajni vlasnici malih pumpi pred slomom: "Netko će moći raditi dva, netko tri tjedna, a netko samo deset dana"

Aktualno Galerija Ivan Čorkalo Ivan Čorkalo Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Babić - 1 Krešimir Babić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Babić - 2 Krešimir Babić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ulijevanje goriva Galerija 1/4 >>
Zbog nastavka snažnog rasta cijena, Vlada je u ponedjeljak ujutro na telefonskoj sjednici fiksirala najviše maloprodajne cijene osnovnih goriva.

Cijena Eurosupera 95 je zamrznuta na 13,5 kuna, dizela na 13,8 kuna, a plavog dizela na 9,45 kuna po litri. Nove cijene odnose se na benzinske postaje koje nisu na autocestama.

Pročitajte i ovo Benzinska crpka - 1 Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva Cijene goriva - 4 Nove cijene u utorak Očekuje li nas šokantan skok cijena goriva? Vlada večeras održava sastanak, mali distributeri kažu da su na rubu egzistencije

Na postajama uz autoceste cijene će od utorka rasti: za dizelsko gorivo bit će 14,57 kuna, a za benzin 14,6 kuna po litri.

O Vladinim mjerama za obuzdavanje rasta cijena goriva apsolutno svi govore, ali nisu svi zadovoljni, izvjestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Navodi da ima nezadovoljnih, naravno, no u moru loših vijesti ova je ipak nešto manje loša. Građani nisu optimistični.

"Samo se produžuje agonija, to je najveći problem. Ajde, meni je barem toliko dobro, ja imam plin-benzin kombinaciju i tako, ali znam da je dosta ljudi u velikom financijskom problemu zbog poskupljenja od 50 lipa, kamoli više", navodi Damir.

"Mislim da će kroz dva tjedna ići cijena gore, da je neće uspjeti zadržati", smatra Igor i dodaje kako bi trebali pronaći neko dugotrajnije rješenje, po uzoru na Mađarsku.

"Mislim da nas čeka jako gadna jesen", rekla je Ljubica. 

Vlasnici malih pumpi u problemima

Krešimir Babić, vlasnik je manje privatne benzinske pumpe, jedne od onih čiji su vlasnici okupljeni u Udruzi malih trgovaca naftom. Babić kaže kako ovo nije dobar dan za njih.

"Svakako možemo reći da danas nije dobar dan za nas, nas - male pumpaše kojih ima 150 u Hrvatskoj. Može se reći da je voda došla do grla i prešla", rekao je.

"U javnosti je podatak kako je naša marža 65 lipa na gorivima i 40 lipa na plavom dizelu. To nije tako. Treba građane upozoriti na to", dodao je.

"Mi suosjećamo s građanima, cijena je visoka, no oni moraju znati da mi imamo tri do četiri ili deset puta manje nego što smo imali prije ove krize, prije ovog rata", rekao je.

Vlasnici malih pumpi svrstani su u isti koš s velikima.

"Nije ni velikima lako, da budemo načisto. Na plavom Eurodizelu kojemu je cijena zaleđena na 9,44, mi ga dobivamo po 9,39. Imamo pet lipa na plavom dizelu, a sezona je žetve u Slavoniji, cijeloj Hrvatskoj. Mi u biti odrađujemo to na našu štetu jer imamo stare kupce i želimo da se odradi žetva i sezona napravi", kazao je Babić.

"Imamo nekakve stare zalihe koje smo uzeli u proteklim danima, a po najavama, od sutra bi trebali gorivo u dobavi imati 70 lipa skuplje nego što ga smijemo prodavati. Ta će situacija za nas biti neodrživa, mi tako dalje nećemo moći raditi", objasnio je.

"Ovisit će koliko koja pumpa ima velike rezervoare i koliko zaliha, netko će možda moći raditi dva, netko tri tjedna, a netko možda samo deset dana", dodao je Babić.

Traže dijalog s Vladom

Navodi da traže održivi model i dijalog s Vladom i da ne žele konfrontaciju.

"Ako oni kažu da imamo 65 lipa i 40 lipa na plavom - neka tako bude, tako ćemo moći opstati. Ako imamo 28 lipa na gorivima i pet lipa na plavom dizelu, to nije model održivog razvoja s kojim mi možemo opstati", rekao je.

"Ako nam se može izaći u susret bilo kako... mi ne tražimo pomoć, samo neka bude tako kako je rečeno - 65 do 40 lipa. Mi ovdje sada ne bismo ni stajali i ne bismo imali problem da je tako", zaključio je i dodao da im svima prijeti ključ u bravi.

"Ovaj model nije održiv", rekao je Babić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene