Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima i predsrasuda

Kako žive muslimani u Hrvatskoj i što misle o napadima terorista?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U građane diljem Europe uvukle su se predrasude, ekstremiste se izjednačava s vjernicima. Što na to kažu oni sami - kako je danas biti musliman u Hrvatskoj?

"Ja sam musliman, ali nisam terorist" i "Ne u moje ime" - izjave su to koje sve češće izgovaraju muslimani diljem svijeta, ispričavajući se za terorističke napade, kao i za seksualne napade na žene tijekom novogodišnje noći u Koelnu.

U građane diljem Europe uvukle su se predrasude, ekstremiste se izjednačava s vjernicima. Što na to kažu oni sami, kako je danas biti musliman.

'Europa ima problema pogotovo sa doseljenicima koji su skoro došli pa ne znaju jezik, ne znaju kulturu, ne znaju običaje i zasigurno da imaju problema. Mi nemamo u Hrvatskoj tih problema', rekao je Halid Dolić, imam u zagrebačkoj džamiji..

Brojni teroristički napadi potresli su Europsku uniju iz temelja, a seksualni napadi tijekom novogodišnje proslaveu Koelnu šokirali su čitav svijet. U Hrvatskoj, potpuno drukčija situacija.

'Ti ljudi koji su u Koelnu to uradili, mislim da su to možda pomahnitali ljudi, jer da su se imalo držali načela svoje vjere ne bi to ni zamislili da to učine. I takve ljude treba pohvatati, treba ih kazniti, treba ih zatvoriti. Muslimanu je zabranjeno... strogo zabranjeno... planirati i činiti bilo kakav napad. A kamoli ne daj Bože teroristički ili seksualni. Onaj tko to radi se treba žestoko kazniti', rekao je imam Dolić.

Linda Djouab je muslimanka koja nosi maramu i smatra da ni po čemu nije drukčija od svojih vršnjakinja te da je društvo ne diskriminira na bilo koji način.

'Prijateljice Hrvatice iz osnovne škole su dobro reagirale također su me podržavale i prihvatile tu moju odluku da nosim maramu', rekla je Linda Djoub, studentica prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Kaže kako se ne smatra drugačijom od ostalih vršnjaka. 'Normalno izlazim u grad s prijateljicama vozim se javnim prijevozom, normalno mogu obavljati bilo kakve rekreacije, hobije bez obzira što nosim maramu', kaže Linda.

'Kada mi idemo šetati, cure, ne dolazimo u tu situaciju da nas vrijeđaju. Bez obzira nosile mi poslije škole hidžab ili ne. Ovdje se stvarno osjećamo sigurno', rekla je Ena Šibić, učenica islamske gimnazije.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene