Javnost je zgrožena brojem prometnih nesreća u ovom blagdanskom razdoblju. Posebno zabrinjava ponašanje alkoholiziranih vozača, često recidivista, koji i bez vozačke dozvole skrive nesreću, teško ozlijede ili usmrte ljude pa bježe.

Galerija


Zbog velikog broja nesreća MUP je izdao upozorenje za vozače, a i večeras će policijske patrole pojačano nadzirati ceste. Prošlog vikenda zabilježeno je čak 3.308 prekršaja od čega je 447 bilo vezano za alkohol. Rerkorder je sjeo za upravljač s čak 3,36 promila.

Vezani članci Policija na autocesti, ilustracija Teška prometna nesreća kod Svete Helene: U sudaru dva teretna vozila poginula jedna osoba Transparenti na Festivalu slobode u Zagrebu - 1 Policija pregledava snimke s prosvjeda antikoronaša: Prijete im kazne i do 80.000 kuna, ali postoji jedan problem

Zabrinjava i što je svaki četvrti alkoholizirani vozač mlađi od 24 godine te što je za čak 15 recidivista proveden žurni prekršajni postupak s predloženim maksimalnim kaznama.

Nevjerojatna je apatija prema sebi i bližnjima s kojom alkoholizirani vozači otprije poznati policiji sjedaju u automobile.

Dalibor Vratan iz Prve prometne policije Zagreb otkriva što kažu recidivisti koje policija ulovi. "Radi se o neopravdanim razlozima koje oni navode. Da su morali hitno u bolnicu, da su morali po dijete u vrtić ili o nekoj sili", napominje.

Kaže kako se recidivisti i oni koji krše zakon mogu spriječiti većim i strožim kaznama, ali i učestalim kontrolama policije. "No, važno je staviti i pojedinca u fokus, da će taj pojedinac biti uhićen i snositi sankcije", kaže.

Vratan ima i savjet za vozače uoči dočeka Nove godine.

"Policija apelira da se ne vozi pod utjecajem alkohola, da se koristi alternativni prijevoz, taxi i slično ili da ako se ide u društvu, da jedan iz društva ne konzumira alkohol i da upravo on vozi ili da se ide pješke", upozorava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr