Kako bi se smanjio broj smrtno stradalih na hrvatskim prometnicama, diljem zemlje je u tijeku velika policijska akcija nadzora brzine. Podaci su po tom pitanju i dalje poražavajući. Naime, samo prošle godine na cesti je poginulo 317 osoba, a za polovicu stradalih glavni je krivac brzina.

Galerija


Brzina, najčešći uzrok prometnih nesreća, stavljena je pod 24-satni nadzor. Policija je pokrila cijelu zemlju i gotovo je nemoguće pronaći prometnicu bez patrole.

Vezani članci Policija, ilustracija Zagrebačka policija potvrdila uhićenje iznuđivača naoružanog s dva pištolja u trgovačkom centru: Nitko nije ozlijeđen niti je bio ugrožen Ilustracija Pakistanac mu hakirao profil, a devet mjeseci nakon što je sve prijavio na vrata mu banula policija: "Sad sam stvarno ljut, netko za to mora odgovarati"

"Ima nas puno, pokrili smo sve moguće prometnice na više lokacija. Koristimo sve raspoložive uređaje i opremu, od uređaja za mjerenje brzine do presretača, tako da stežemo obruč", rekao je Robert Brnad iz zagrebačke policije.

Neke od lokacija gdje su policajci mjerili brzinu odabrali su i sami građani.

"Građani su imali desetak dana da na adresu policijske uprave dostave lokacije na kojima tijekom vlastitog kretanja u prometu uočavaju nepropisnu brzinu kretanja", dodao je Brnad.

Uz brzinu, bilježili su se i ostali prekršaji poput nekorištenja pojasa, promila alkohola i telefoniranja za vrijeme vožnje. Ulovljeni vozači često za prekršaje imaju brojne izgovore.

"Najčešće se ljudi izvlače na to da im se žuri na posao, da su zaspali. Poneki se žure i punici na ručak", rekao je Josip Fišter iz zagrebačke policije.

A vožnja na taj ručak, u kombinaciji s prevelikom brzinom, mogla bi biti najskuplja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr