Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Božićna jagma za eurom

Kako ušteđevine što povoljnije prebaciti na novu valutu? Hrvatska kuna postala je najtraženiji artikl ovih blagdana

Aktualno Galerija Euro - 4 Euro - 4 Foto: DNEVNIK.hr Euro - 3 Euro - 3 Foto: DNEVNIK.hr Euro - 2 Euro - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Euro - 1 Galerija 1/4 >>
Ovogodišnji blagdani u Hrvatskoj, osim po uobičajenim gužvama ispred trgovina, ostat će upamćeni po gužvama ispred mjenjačnica. Kako se bliži kraj godine i trenutak uvođenja eura, buja i interes građana da svoje ušteđevine promijene u novu hrvatsku valutu.

Dragi Djede Mraze, ovog Božića mi donesi - euro. Buduća hrvatska valuta je najtraženiji artikl ovih blagdana. Potražnja za eurom uoči njegovog uvođenja prvog siječnja je toliko velika da pojedine mjenjačnice ostaju bez gotovine.

Prema procjenama Hrvatske narodne banke građani su u čarapama i madracima držali oko 40 milijardi kuna. Polovica tog novca sad je na računima i čeka službenu konverziju. No gdje je onda ostalih dvadesetak milijardi kuna? Upravo taj novac ovih dana prolazi kroz mjenjačnice…

Službeni podaci o prometu domaćih mjenjačnica u prosincu bit će poznati tek polovinom siječnja. No, rast je bio vidljiv već u studenom. Prodaja eura bila je veća za trećinu u odnosu na lani. A kako raste potražnja raste i tečaj. Nekim građanima očito nije problem izgubiti i 300-tinjak kuna na kupljenih 1000 eura, u odnosu da su to napravili u banci.

Pročitajte i ovo Mirko Budimir KOLIKO KUPUJEMO? Očekuje nas rekordna potrošnja u prosincu, a dopredsjednik Udruge trgovine tvrdi: "Trgovci neće završiti s većom dobiti"

"Kada se gotov novac polaže u banke tada banke moraju pratiti porijeklo tog novca. Mjenjačnice tu obavezu nemaju pa se onda kroz taj kanal može odvijati jedan dio transakcija. Kako se približava rok za konverziju tako su i pritisci na mjenjačnice veći, pa mjenjačnice postavljaju svoje uvjete konverzije" kaže ekonomist Damir Novotny.

Iz udruge mjenjačnica motivaciju svojih klijenata ne žele komentirati, a iz Hrvatske narodne banke upozoravaju: sve sumnjive transakcije moraju se prijaviti

"Ovlašteni mjenjač dužan je prijaviti Uredu za sprječavanje pranja novca svaku sumnjivu transakciju. Također, ovlašteni mjenjač dužan je obavijestiti Ured za sprječavanje pranja novca o transakciji u vrijednosti od 200.000,00 kuna i većoj, najkasnije u roku od tri dana od dana obavljanja transakcije", poručili su iz HNB-a.

A raste i kupovni tečaj. Neke mjenjačnice će danas za euro isplatiti 7 cjelih 6 kuna. Kako je to više od službenog tečaja konverzije, eto prilike za zaradu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović AKTUALNE TEME Milanović: ''Da nije bilo mene i troje ljudi, Hrvati bi i dalje bili robovi banaka... Ovako smo im stali na papak''

Onaj tko na banci ima 10 tisuća eura, teoretski ih sada može prodati i uprihoditi 76 tisuća kuna. Taj novac onda može vratiti natrag na banku, gdje će 1.siječnja biti automatski konvertiran po službenom tečaju. Na računu će na kraju biti 10 tisuća i 86 eura.

Devedesetak eura profita u samo sedam dana i bez ikakvog rizika? Božićna želja s početka ovog priloga nekima će očito biti - uslišena...

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene