Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOLIKO KUPUJEMO?

Očekuje nas rekordna potrošnja u prosincu, a dopredsjednik Udruge trgovine tvrdi: "Trgovci neće završiti s većom dobiti"

Od 1. siječnja plaćat ćemo s eurom, a još uvijek postoje brojne nepoznanice, kako među građanima, tako i među gospodarstvenicima.

Sitno se broji do dolaska eura, a broje se i sitni euri. Bit će potrebni već za osam dana kad euro postaje službena valuta. Da bi se građani opskrbili, paketi eurokovanica u prodaji su već tjednima, no mnogi ipak još nisu kupili.

"Moram priznat da nisam još, čekam zadnji čas kao i većina vjerojatno", kazao je Dean. Eurima se još uvijek ne zamara i Frano koji smatra da neće biti problema dodajući da imamo još četrnaest dana u siječnju za plaćanje u kunama.

Taj dvotjedni period u kojem će se moći plaćati i kunama i eurima za potrošače je dobar, ali za gospodarstvo donosi probleme. Primjerice, vlasnici samoposlužnih aparata za hranu i piće možda neće imati dovoljno vremena da ih sve prebace sa kune na euro.

Izazove imaju i operateri automata za plaćanje parkinga

"Tih prvih petnaest dana koliko je rok mi možemo raditi konverziju i ono što bude prebačeno na euro radit će samo euro, ono što ne, radit će s kunama. Međutim nakon 15. siječnja aparati koji ne budu prebačeni, morat ćemo ih gasiti ili će raditi samo na kartice", upozorava Marko Koprtla.

Sličnih izazova imaju i operateri parking automata. No, kod njih nema dileme. Od prvog siječnja parkiranje se plaća samo u euru, uz jednu lijepu vijest za građane.

"Do 31. prosinca sve teče u kunama, od 1. siječnja građani će od ponoći moći uplaćivati sve na automatima i putem SMS-a u euru", kazao je Tomislav Pleše iz Elektromodula.

Kako će se plaćati javni prijevoz? Iz zagrebačkog ZET-a kažu da imaju plan, ali tek ga moraju objaviti.

"ZET se od početke godine priprema za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a u narednim danima ćemo javnosti predstaviti sve detalje vezane za uvođenje eura i tarifni sustav ZET-a", kazao je glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba.

Tijekom narednih osam dana euri će se u Hrvatskoj moći koristiti tek za rijetke namjene, poput korištenja kolica za kupovinu. A, za punjenje kolica opet će poslužiti dobra, stara, kuna.

Rušimo rekorde u potrošnji

Posljednji božićni blagdani u kojima građani troše kune po svemu sudeći će biti i najskuplji. Cijena blagdanskoga stola porasla je za gotovo 20 posto, a prosinačka potrošnja trebala bi biti rekordna. Što o svemu kažu trgovci, doznao je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina koji se javio s Cvjetnog trga.

Ove godine očekuje nas rušenje prošlogodišnjeg rekorda od 17 i pol milijardi kuna, koliko je potrošeno u prosincu. Dopredsjednik Udruge trgovine Mirko Budimir s tom se tezom slaže. "U apsolutnom iznosu ovaj prosinac je bolji, ali u realnom iznosu to je na prošlogodišnjoj razini. To znači da se potrošači i dalje racionalno ponašaju pri kupnji", kazao je.

Marko Biočina spomenuo mu je kako su sindikalci predstavili svoju košaricu za koju kaže da je najskuplja ikad. "Nažalost, imamo inflaciju koja je i sama prouzrokovala da su cijene otišle gore, tako da imamo u apsolutnom iznosu veće poslovanje", rekao je Budimir.

Potrošači se racionalnije ponašaju

Upitan bi li cijene bile niže kada bi konkurencija među trgovcima bila veća, Budimir konstatira kako je hrvatsko tržište dosta koncentrirano te da je nemoguće da u takvim uvjetima imamo bilo kakve kartele, oligopole i dogovaranje. Ističe da su svi jedan drugome konkurencija te da ne postoji nikakva mogućnost da dođe do dogovaranja.

Budimir smatra da trgovci neće završiti s većom dobiti, premda ne negira da će biti trgovaca koji će dobro poslovati, ali i onih, kako kaže, koji će biti u minusu.

Ističe da su se potrošači, od početka pandemije i nakon krize prouzročene ratom, počeli racionalnije ponašati, odnosno da kupuju samo neophodne stvari te da se smanjila impulzivna kupnja.

Odgovarajući na pitanje jesu li trgovci spremni na uvođenje eura poručio je da se sad na trgovcima veliki teret. "Mi smo se spremili koliko smo mogli. Nabavili smo eure, ali pozivamo građane na razumijevanje da moramo zajednički svi taj proces izgurati", istaknuo je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene