Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 2020. godinu

Kako teku i koliko stoje pripreme Rijeke za europsku prijestolnicu kulture

Potpisan ugovor koji će Rijeci pomoći u pripremama za 2020., kada će postati europska prijestolnica kulture (Foto: Dnevnik.hr)
Potpisan ugovor koji će Rijeci pomoći u pripremama za 2020., kada će postati europska prijestolnica kulture (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel (Foto: Dnevnik.hr) Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Potpisan ugovor koji će Rijeci pomoći u pripremama za 2020., kada će postati europska prijestolnica kulture (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Što sve Hrvatska ima za pokazati Europi vidjet će se 2020. kada naša država predsjeda Europskom unijom, a Rijeka postaje europska prijestolnica kulture. Kako napreduju pripreme u rijeku se otišao uvjeriti i premijer.

Potpis na ugovor vrijedan 30 milijuna kuna tek jedan je u nizu kojima država potpomaže Rijeku na putu za europsku prijestolnicu kulture.

Pročitajte i ovo LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti" Ivan Jakovčić Krešendo Samo opušteno: Pogledajte kako bivši ministar pjeva na egzotičnom jeziku

Za Hrvatsku, najnoviju državu članicu Europske unije to je stvarno izvanredna prilika koju ćemo, ja sam sigurna, u suradnji s gradom, županijom i ostalim gradovima, umjetnicima, kreativcima, drugim područjima iskoristiti na najbolji način", kaže ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Tisuću kulturnih manifestacija, više od 100 turističkih atrakcija, četiri milijuna turista očekuje se u Rijeci 2020. godine.

"Mi ćemo te godine praktički biti u žiži zanimanje cijele ne samo Europe nego i cijeloga svijeta", kaže ministar turizma Gari Capelli.

A na današnjoj sjednici Vlade u Rijeci u žiži interesa bilo je katastrofalno stanje u brodogradnji.

"Treba biti dobro učinjeno da brodogradnja preživi i da radi i gradi brodove, ne samo palijativne mjere i pasivna pomoć da brodogradnja se sama polako ugasi", kaže župan primorsko-goranski Zlatko Komadina.

"Stanje u kojem se nalazi Uljanik grupa onda i via facti i 3 maj nije nimalo jednostavno, to su akumulirani problemi", kaže premijer Andrej Plenković.

A kako se trošio državni novac istražuje policija. O rezultatima istrage premijer nema saznanja. I dok policija istražuje poslovanje Uljanika, riječki kulturnjaci koračaju prema najvećem državnom kulturnom projektu.

Obersnel: Ovaj kulturni projekt sigurno će se isplatiti 

"Napravljeno je puno toga, već se vidi koncept samog programa, napravljno je puno u infrastrukturi, raspisan je natječaj za uređenje broda Galeb i za izgradnju nove gradske knjižnice i dječje kuće u kompleksu Benčić, već se gradi muzej grada, sve će bit gotovo dinamikom kojom smo to i planirali", rekao je u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Markom Balenom riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Kazao je kako će sam program stajati oko 30 milijuna eura, od čega 10 milijuna daje grad, 10 milijuna država, a ostalih 10 dolazi iz raznih drugih izvora.

"Sveukupno oko 60 do 70 miljuna eura. Dugoročno to je projekt koji će se sigurno isplatiti", kaže Obersnel.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene