Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RECIKILIRANJEM DO ZARADE

Kad otpad miriše na novac: Međimurci imaju pravu taktiku - čuvaju okoliš i pritom (dobro) zarađuju

U smeću se može namirisati i novac (Foto: Dnevnik.hr) - 3
U smeću se može namirisati i novac (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija U smeću se može namirisati i novac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U smeću se može namirisati i novac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr U smeću se može namirisati i novac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U smeću se može namirisati i novac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr U smeću se može namirisati i novac (Foto: Dnevnik.hr) - 3 U smeću se može namirisati i novac (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Siniša Radiković, direktor Pre-Koma d.o.o. (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Donje Međimurje sa svojih 35.000 savjesnih stanovnika izvrstan je primjer kulturnog i financijski pametnog postupanja s otpadom.

Svi plaćaju 56 kuna, odvajaju sve, i nemaju reciklažnih dvorišta ni zelenih otoka jer po sve im dođu pred kuću.

Pročitajte i ovo Zagađivanje jame; ilustracija - 3 Prva presuda u povijesti Vlasnica ugostiteljskog objekta godinama bacala smeće u speleološki objekt: Otkrio je jedan detalj Ilustracija 100 tisuća tona otpada Potpisan ugovor o sanaciji varaždinskog rugla: "Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo"

Gdje mi vidimo stari papir, Međimurci vide novčanice. Siniša Radiković, direktor Pre-Koma, kazao je kako su imali čak 18% prihoda od prodaje korisnog otpada.

Biorazgradivi otpad građani bacaju u smeđu kantu, a iz toga se u konačnici proizvede 1.000 tona komposta. Oko 150 tona prodaju poljoprivrednicima, a 850 tona tvrtki koja se bavi prodajom supstrata. Supstrat postaju i - WC školjke, koje postaju dijelom podloge za izgradnju cesta.

U smeću se može namirisati i novac (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Siniša Radiković, direktor Pre-Koma d.o.o. (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Glomazni otpad, koji bi inače negdje u drugim krajevima završio na miješanom otpadu, ovdje se rastavlja. Vadi se željezo, a drvo se drobi, zajedno sa stolarijom i starim namještajem, za proizvodnju iverice.

Čak se i tekstil reciklira - vadi se i šalje zabočkoj Regeneraciji. A kad pokupe umjetnine, knjige i namještaj, dobro ih prodaju. Pa tako kažu da je najskuplja slika koju su prodali postigla cijenu od - 1.100 kuna. Opširnije pogledajte u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene