Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sutra novi sastanak

Aladrović ne otkriva detalje nove ponude za sindikate: "Prekulturan sam da bih komentirao izjave Mihalinca"

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je kako sutra poslijepodne planiraju održati sastanak sa sindikatima u obrazovanju koji su štrajku već više od 20 dana.

Aladrović nije želio otkrivati detalje ponude koju Vlada planira predstaviti sindikatima, već je samo poručio da se nada kako će sindikati njome biti zadovoljni te će se štrajk okončati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak pregovora u utorak Sindikalisti nakon sastanka s ministrima: "Ostane li Vlada pri svojoj ponudi, štrajk ide dalje" Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk u školama Ministar rada Josip Aladrović: "Razmišljamo da dani provedeni u štrajku budu plaćeni"

"Mislim da je u redu da sačuvamo ponudu za sastanak i prezentiramo ono sve što možemo u ovom trenutku ponuditi, da li će biti kakvih odstupanja vidjet ćemo sutra.Mislim da bi bilo korektno da prvo prezentiramo sindikatima pa ćemo vidjeti kakvo će zadovoljstvo s druge strane biti", rekao je ministar.

Aladrović se osvrnuo i na optužbe sindikalista Branimira Mihalinca da obmanjuje javnost tvrdeći da pregovori traju, a sindikati smatraju da su prekinuti

"Osobno sam prekulturan da komentiram izjave gospodina Mihalinca, to je ispod svake razine kućnog odgoja i elementarne kulture. Sastanak će se održati sutra, mi ćemo poslati poziv i očekujemo da će se sindikati odazvati", rekao je Aladrović.

Sindikati zaprijetili referendumom

Sindikati su danas zaprijetili da će, ako im Vlada ne pošalje novu ponudu, sutra provesti izjašnjavanje među štrajkašima prihvaćaju li staru ponudu, koju sindikalni vođe nazivaju "0+0".

"Što se tiče referenduma, to je slobodna volja sindikata da ga organiziraju ako smatraju da je potrebno i da informiraju svoje članstvo o ponudama Vlade", rekao je Aladrović.

S povećanjem osnovice za 6,12 posto i opcionalnim povećanjem za još 2 posto Vlada u ovom mandatu povećava prosječnu plaću u srednjem i osnovnom obrazovanju za više od 1400 kuna, tvrdi Aladrović.

"Mislim da je s financijske strane Vlada pokazala izrazito veliku volju za rješavanjem problema svih zaposlenih u javnoj i državnoj upravi. Žao mi je što to na neki način nije prepoznato", dodao je.

Što se tiče trajanja štrajka, to ovisi o sindikatima, odnosno hoće li prihvatiti Vladinu ponudu, smatra ministar.

"Štrajk sigurno nije ugodna situacija učenicima i roditeljima. Dolazimo u situaciji da je izvjesno produljenje školske godine i sigurno bi trebali imati u primisli da se štrajk okonča. Mislimo da su financijska traženja zadovoljena i da potrebe za štrajkom više nema", rekao je Aladrović.

Kako funkcionira dijalog?

Podsjetimo, Branimir Mihalinec ranije tijekom dana je na konferenciji za medije rekao kako se prošli tjedan govorilo da bi ih Vlada trebala zvati u utorak, no da još nisu dobili poziv te da tako "funkcionira njihov dijalog".

Obrazovni sindikati potvrdili su da im do utorka ujutro nije stigao poziv za nastavak pregovora s Vladom, pa zaključuju da danas neće biti očekivanog sastanka na kojemu je Vlada trebala dati svoj konačan odgovor o sindikalnim zahtjevima za povećanje koeficijenata složenosti poslova.

Za sutra u 9.45 sati najavili su konferenciju za medije na Trgu svetog Marka ispred Banskih dvora.

Nastave u srijedu neće biti u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji, u četvrtak u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, a u petak u Bjelovarsko-bilogorskoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Zagrebu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene