Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk u školama

Ministar rada Josip Aladrović: "Razmišljamo da dani provedeni u štrajku budu plaćeni"

Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr)
Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Ministar rada Josip Aladrović prije današnje sjednice Vlade odgovorio je na pitanja o štrajku prosvjetara i pregovorima sa sindikatima vezanima za povećanje plaće.

Ministar Aladrović rekao je kako razmišljaju da dani koje su zaposleni u prosvjeti proveli u štrajku budu plaćeni, međutim nakon sljedećeg razgovora s njima i eventualnog nastavka štrajka vidjet će ''ima li štrajk i dalje smisla''.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković (Dnevnik.hr) banski dvori Plenković najavio veći minimalac od siječnja te sindikatima poslao apel da ''razumno prepoznaju ponudu'' o koeficijentima

Na razgovor sa sindikatima, kaže, doći će s ponudom, a i dalje je plan Vlade da angažira stručnjake koji bi do sredine sljedeće godine trebali predočiti analizu i preporuke vezane za povećanje koeficijenata na plaće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže veće plaće Sindikati objavili u kojim županijama neće biti nastave u ponedjeljak, najavili i "dva jača udara"

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak prilikom dolaska u zgradu Vlade rekla je kako je jučerašnjim dogovorom postignuta pozicija Vlade za pregovore sa sindikatima u prosvjeti te da je sada na sindikatima da pregovaraju o tome kako će ostvarivati određena prava.

Štromar: "To sve radimo za učenike"

HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade da primanja učitelja u sljedećih godinu dana rastu za 8,24 posto.

"Primanja učitelja u sljedećih godinu dana rastu za 8,24 posto. Plaća se obračunava tako da se množi osnovica sa koeficijentom i dodacima i ako ukupna plaća raste za 8,24, onda je to 8,24 posto", poručio je Štromar na novinarsku tvrdnju da se radi o osnovici, a ne koeficijentima.

Na pitanje je li to poraz HNS-a jer su tražili šest posto a dobili dva, Štromar je ponovio da su tražili šest, a dobili su 8,24 posto.

Komentirajući to što sindikalci prozivaju HNS i pitaju tko ih je ovlastio da pregovaraju u njihovo ime, Štromar je rekao da ga ne interesiraju sindikalci, kakve god oni plaće imali - male, srednje, velike, netransparentne ili transparentne, zanimaju ga učitelji.

"Učitelji nose ovu reformu, a reforma obrazovanja i obrazovni sustav općenito su jako bitni za budućnost, za potencijal naše države, za potencijal naših učenika. Zapravo još bitniji od učitelja su učenici, to sve radimo za učenike", kaže Štromar.

Kujundžić: "Povećanje koeficijenata od dva posto kompromisno i racionalno rješenje"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade kako je povećanje koeficijenata od dva posto koje su jučer dogovorili koalicijski partneri, kompromisno i racionalno rješenje u granicama mogućeg.

"Ovo je je jedno kompromisno i racionalno rješenje gdje razumijemo da je učiteljima i profesorima potrebno povećati plaće u granicama mogućega", rekao je Kujundžić.

"Za razumjeti je bilo koga jer su potrebe takve da trebaju veće plaće međutim trebamo imati cjelinu, i za bolesne i za zdrave, za ceste i tvornice i za sve drugo. Za sve ima koliko ima i to treba pošteno podijeliti", dodao je.

Osvrćući se na ultimatum HNS-a oko zahtjeva za povećenjam plaća zaposlenima u školstvu rekao je: "Nema tu ultimatuma. To su male igraonice".

Obuljen Koržinek: "Treba analizirati cijeli sustav koeficijenata"

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u četvrtak je poručila kako je potrebno analizirati cijeli sustav koeficijenata složenosti poslova, koji se godinama nadograđivao, kako bi svima osigurali pristojna primanja.

"Više puta smo komentirali da se taj cijeli sustav koeficijenata s godinama nadograđivao, potrebna je temeljita analiza. Više puta sam rekla da treba osigurati pristojna primanja ljudima koji ozbiljno rade svoj posao. Zato i temeljita analiza", poručila je Obuljen Koržinek ispred Banskih dvora.

"Osjećamo veliki problem između plaća djelatnika u kulturi u državnim ustanovama i lokalnim ustanovama", ustvrdila je ministrica na pitanje treba li povećavati plaće i u njezinom resoru.

Vladajući su jučer dogovorili rok kako će do 30. lipnja biti donesena uredba o koeficijentima, a ako ne bude donesena automatski ide povećanje koeficijenata za dva posto.

Podsjetimo, štrajk u osnovnim i srednjim školama traje već 16 dana, a prošlog tjedna pridružili su im se i fakulteti. Sindikati traže povećanje koeficijenata na plaće, a Vlada im nudi povećanje osnovice za 6,12 posto. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene