Iako si je Vlada za cilj postavila brojku od milijardu i 400 milijuna kuna zarade od prodaje državne imovine, i prije kraja ove godine - jasno je da taj cilj neće ostvariti.

Galerija


Do sada su prikupili milijardu manje, ali resorni ministar Goran Marić to uopće ne vidi kao svoj neuspjeh. Spremno daje novo obećanje o punjenju državne blagajne - za dogodine.

Vezani članci Marija Haselsteiner (Foto: Dnevnik.hr) Država poklanja Crkvi zemljište od 18 milijuna kuna, no kad građani pitaju onda - ne može Načelnica Općine Punitovci Jasna Matković (Foto: Dnevnik.hr) Država poklonila - selo Krndiju: "Mještani Krndije više nisu ni na nebu ni na zemlji, danas su svoji na svome"

Državne vile, hoteli, bivše vojarne. Stoje prazne, ulagača nema, a do kraja ove godine država je na imovini planirala zaraditi milijardu i 400 milijuna kuna. Do sada je zarađeno tek 400 milijuna kuna, a ministar Marić ne vidi to kao neuspjeh.

"Nije točna teza da se podbacilo u prodaji. Ministarstvo državne imovine pristupa najozbiljnije tom procesu, sustavno, i potrebno je više od 6 mjeseci za pripremiti jedno trgovačko društvo, ili udjele na prodaju", poručuje Marić.

Koje državne tvrtke će "na bubanj" Marić ne otkriva, jer im se tako, kaže, u startu ruši vrijednost. Planiranu zaradu, i prije kraja ove, prebacio je u iduću godinu. "Sigurno do trećeg mjeseca bit će prihod veći od milijardu i pol kuna", poručuje ministar.

Bivši šef državnih nekretnina, iako ni sam nije aktivirao državnu imovinu, podsjeća koji su prioriteti. "To je pitanje Đure Đakovića, to je pitanje Poštanske banke, to je pitanje Petrokemije, i tu se mora intervenirati", ističe Mladen Pejnović, bivši ravnatelj DUUDI-ja.

Marić, pak, nade polaže u državne hotele Maestral, Makarska i Crikvenica. "Sad su pripremljena za tržište i očekujemo više od pola milijarde kuna za isti taj portfelj. Nije 1 ponuđač, nego 88 ponuđača, ne zna se koji je kvalitetniji", hvali se ministar Marić.

Da bi prodaja državne imovine bila efikasnija, Marić u svom ministarstvu želi zaposliti još 200-tinjak ljudi. Profesor Luka Brkić slaže se da je bolje da privatizacija traje duže, jer sama po sebi ne znači nužno efikasnije upravljanje.

"Da se u konačnici ono što se privatizira napravi puno boljim nego što smo to radili na počecima samostalnosti ove države, i na počecima pretvorbe i privatizacije koja je izvedena tako da je to istočni grijeh hrvatskoga gospodarstva", kaže Luka Brkić, ekonomski analitičar.

U ruke privatnika zato sigurno neće Janaf, jedna od rijetkih uspješnih državnih tvrtki. U prvoj polovici ove godine bilježe dobit od 143 milijuna kuna.

Nagrade i kazne najavljene su i za državne službenike, ovisno o radnom učinku. No, kao i brojne druge reforme, i rezultati, i ta je još uvijek nevidljiva.