Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova, otrovna riba iz tropskih i suptropskih mora, srebrnopruga napuhnjača, pojavila se u Jadranu. Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je upozorenje o toj otrovnoj ribljoj vrsti koja je poznatija pod nazivom riba fugu.


Srebrnopruga napuhača vrlo je opasna, sadrži otrov 1250 puta jači od cijanida. Jedan od rijetkih ribara koji ju je uspio uloviti je Mato Brautović. Udicu je zagrizla podno Konavoskih stijena. ' Izvadili smo nekakvu ribu za koju jednostavno nismo znali što je. Ali ona je svojim izgledom bila toliko čudna i da na prvi tren ju nismo hjteli uloviti ni u ruke', kaže Mato.

Vezani članci Pomor ribe u Karašici - 3 Uginule tone i tone riba: "35 kilometara mrtve rijeke. Vidi se tamna boja" Ribič Kakav obrat! Snimio nevjerojatan trenutak u kojem je riba upecala ribiča

To je već treća vrsta iz obitelji napuhača koja se može naći u našem moru. 'Prva četverozupka u Jadran je ušla iz Mediterana i bila je normalni stanovnik Mediterana. Druga je ušla iz Mediterana s time da je u Mediteran ušla iz Atlantika a treća je ušla iz Crvenog mora kroz Sueski kanal kao lesapsijski imigrant', objašnjava dr. dc. Marcelo Kovačić, muzejski savjetnik Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Djeca pronašla fugu - jednu od najotrovnijih riba na svijetu!

Sve napuhnjače imaju u sebi tetradoksin, otrov koji je 1250 puta jači od cijanida. 'Ništa od toga za nas nije jestivo. Japanci neke od tih vrsta jedu, ali treba se posebno pripremiti, ustvari treba ju znati tranširati na način da dijelovi koji su otrovni se izdvajaju a oni koji su jestivi da se pripreme', dodaje Kovačić.

Školovanje japanskih kuhara za pripremu ribe fugu traje tri godine. Svaka pogreška je kobna jer protuotrova nema i smrt nastupa brzo. Stoga, ako ste slučajno ulovili ovakvu ribu - odnesite je u najbližu znanstvenu ustanovu koja će je preparirati za svoju zbirku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju