Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s poplavom

Izmjerene povijesno visoke razine Drave: Rijeka odsjekla naselje, istok Hrvatske priprema se za vrhunac vala

Poplava u Goldovu
Poplava u Goldovu Foto: Damir Krajac / CROPIX
Vrh vodenoga vala prošao je Terezino Polje, a vodostaj kod Botova pao je za metar i pol. Kod Vrbovke je zabilježen povijesno visok vodostaj Drave te je na snazi izvanredno stanje.

Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja u srednjem i donjem dijelu toka potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu.

U izvanrednom su stanju:

  • Drava – Vrbovka
  • Donji Miholjac

Izvanredne mjere na snazi su za područja:

  • Drava – Podravska Moslavina
  • Županijski kanal – Vaška

U Virovitičko-podravskoj županiji se na području općina Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina, Sopje i Čađavica aktivno se prati situacija vezana za dolazak vodenog vala na rijeci Dravi. Svi sudionici sustava civilne zaštite ondje su u visokom stupnju pripravnosti.

Pročitajte i ovo Fernando Villavicencio Fernando Villavicencio Tko je ubijeni predsjednički kandidat: Preživio je jedan atentat, skrivao se u Amazoni, a neko je vrijeme proveo i u zatvoru

Što se tiče Osječko-baranjske županije, ondje je jučer u Podravskoj Moslavini dodatno ojačan zečji nasip oko ugrožene kuće. U pripravnosti su pripadnici DVD-a, civilne zaštite, volonteri i djelatnici komunalnog poduzeća.

Na području općine Viljevo prati se situacija te provodi zaštita od zaobalnih voda kanala Blanje.

U Donjem Miholjcu Hrvatske vode kontroliraju ustave i automatske čepove, obavljaju geodetska mjerenja, kontroliraju razlike vodostaja i visine ustava. Nastavlja se punjenje vreća s pijeskom radi ojačavanja nasipa zbog mogućih procjeđivanja i saniranja šteta na nasipima.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavila policija Htio kupiti posuđe, a onda su mu pošpricali oči i ukrali novac: Ovako se možete zaštititi i od iskusnih lopova

U Osijeku se aktivno prati situacija i provode se pripremne mjere obrane od poplava. Na šetnici lijeve obale Drave isključena je struja i postavljene su zaštitne ograde radi sigurnosti građana. Zoološki vrt Osijek poduzima sve aktivnosti radi zaštite životinja.

Na kritičnim mjestima uspostavljena obrana

Vrh vodenog vala Drave oko ponoći je prošao Terezino Polje u Virovitičko-podravskoj županiji, vodostaj kod Botova pao je za metar i pol i tamo je realna opasnost prošla.

"Nasipi nizvodno od Terezina Polja dovoljno su visoki da prihvate vodeni val koji je nešto viši nego rekordne 2014. godine", rekao je u četvrtak ujutro Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

"Mislim da je na svim kritičnim mjestima uspostavljena obrana od poplava, stanje treba pozorno pratiti iduća dva-tri dana, no nadamo se da neće biti većih problema", rekao je Novosel za Hrvatski radio.

Pročitajte i ovo Livno postaje turistička destinacija, ilustracija - 3 Za svakoga ponešto Svadbene večere u ovom su gradu upola jeftinije nego u Hrvatskoj: "Nema odakle ih nema, žive u Dalmaciji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj"

Izvijestio je da je vodostaj Drave kod Botova pao za metar i pol i da je tamo realna opasnost prošla, no da, nakon što se voda potpuno povuče, treba sanirati štete. Novosel je upozorio da je nužan oprez na Dravi nizvodno od Botova.

"Protok rijeke nizvodno od Botova je 2600 do 2800 metara kubnih, na nekim područjima sigurno ima nižih mjesta na nasipima koje treba pozorno pratiti i eventualno nadvisiti u slučaju da priprijeti prelijevanje, treba rješavati podvire", naglasio je.

Dravi, nakon što je prošla Terezino Polje, do ušća u Dunav trebaju dva-tri dana, odnosno oko 150 kilometara.

Na snazi izvanredno stanje

Na stranici Virovitičko-podravske županije objavljeno je da Drava kod Vrbovke bilježi povijesno visok vodostaj i da je na snazi izvanredno stanje.

Marijo Klement, načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, rekao je da je rijeka poplavila poljoprivredne površine na području prekodravskog naselja, koje je sada odsječeno jer skela ne vozi, a viseći pješački most zbog sigurnosti nije u upotrebi.

"Voda je ušla kilometar do dva u naselje, ali najveći dio kuća nije ugrožen, osim pojedinih koje se nalaze uz rijeku. Stanovnike opskrbljujemo u suradnji sa Stožerom civilne zaštite općine Pitomača", rekao je Klement.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene