Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavila policija

Htio kupiti posuđe, a onda su mu pošpricali oči i ukrali novac: Ovako se možete zaštititi i od iskusnih lopova

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Muškarca iz Jastrebarskog prevario je nepoznati počinitelj koji se predstavio kao prodavač posuđa. Ukrao mu je nekoliko tisuća eura.

U srijedu je 73-godišnjaka prevario nepoznati počinitelj. Lopov mu je oko 17 sati ušao u kuću u Jastrebarskom, a predstavio se kao prodavač posuđa.

Muškarac ga je pustio u kuću, povjerovao u njegovu priču i na kraju odlučio kupiti posuđe. U tom ga je trenu lopov poprskao sprejom, a torbicu s novcem je ukrao

Šteta iznosi više tisuća eura, a zagrebačka policija savjetuje građane kako se zaštititi da ne bi došlo do takvih situacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija pucnjava u SAD-u Stravični detalji! Šestogodišnjak pucao u učiteljicu: "Ubio sam ku*rvu"

"Ako se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto to ne čine bez prethodne provjere o kome se radi.

Takve osobe:

  • spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe,
  • samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.


Policijska uprava zagrebačka upozorava svoje građane da budu oprezni s nepoznatim gostima, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi najavili svoj dolazak.

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

Pročitajte i ovo Hostesa Prepiska s poslodavcem Hostesa podijelila kako izgleda potraga za poslom pa izazvala bijes mnogih: "Ja bih mu takvu šamarčinu opalila"

Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri interneta i slično).

Ako sumnjate na osobe koje vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovu pronalasku.

Preporuke

  • Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u vaš dom.
  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
  • Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom, ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
  • Zatražite na uvid dokument s fotografijom ili službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite, odnosno pogledajte kroz špijunku ili s otvorenim vratima, ali obavezno uz korištenje sigurnosnog lanca.
  • Ako unatoč Vašem odbijanju , nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.


Suradnja građana i policije

  • Zapamtite izgled osobe.
  • Ako je moguće, zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
  • Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
  • Možda ste posramljeni što ste dopustili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.

S punim povjerenjem prijavite takve događaje policiji na 192", napisali su iz policije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene