Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordne razine

Jedan dio Hrvatske zbraja ogromne štete, a drugi se priprema se za vrhunac vodenog vala: "Strašno je gledati što je voda učinila"

Aktualno Galerija Vodostaj jezera Šoderica - 1 Vodostaj jezera Šoderica - 1 Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL Vodostaj jezera Šoderica - 2 Vodostaj jezera Šoderica - 2 Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL Vodostaj jezera Šoderica - 3 Vodostaj jezera Šoderica - 3 Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL Vodostaj jezera Šoderica - 4 Vodostaj jezera Šoderica - 4 Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL +0 Borba s poplavom jezera Šoderica Galerija 1/5 >>
Dok Drava na nekim mjestima pokazuje tendenciju povlačenja, istok Hrvatske priprema se za vrhunac vodenog vala.

Drava u Drnju polako pokazuje tendenciju povlačenja. U poplavljenoj Dravskoj ulici razina vode je vidljivo opala, doznala je Hina od načelnika Općine Drnje Petra Dombaja, a vodostaj Drave kod Botova 74 centimetra je niži u odnosu na ponedjeljak poslijepodne.

"Potok Gliboki više ne teče uzvodno što je uzrokovalo prelijevanje vode iz jezera Šoderice u koju je pak utjecala Drava", kazao je Dombaj.

Što se pak tiče mjesta Torčeca, tamo su uspješno obranjene kuće kojima je također prijetio potok Gliboki. Ipak, Dombaj upozorava da će trebati dani da se voda potpuno povuče u svoja korita, a štete će sigurno biti ogromne.

"Strašno je gledati što je voda učinila, čak ju je i okolno tlo upilo kao spužva", opisao je Dombaj te pohvalio angažman stručnih službi i volontera: "Pojedinci su radili 36 sati bez odmora."

Pročitajte i ovo Teška prometna nesreća na autocesti Rijeka - Zagreb Dovršen očevid FOTO Stravična nesreća na autocesti: Poginula dva radnika HAC-a - "Sreća u nesreći jest da se jedan radnik koji je bio tamo izmaknuo pa je tek okrznut"

Vodostaj Drave kod Botova u srijedu u sedam sati iznosi je 542 centimetra, što je 74 centimetra niže od rekordno izmjerenih 616 centimetra u ponedjeljak poslijepodne.

Na Facebook stranici općine Legrad, koja se nalazi sjeverno od Drnja, objavljeno je da se voda povukla, ali da još uvijek ima posla. Načelnik Ivan Sabolić jučer je rekao da stanovnike i hitne službe čeka neprospavana noć, a jutros se ponovo oglasio.

"Šoderica nakon poplave. Uništena nam je cijela obala", objavio je na Facebooku.

Istok Hrvatske priprema se za vrhunac vodenog vala

Vrh vodenog vala rijeke Drave rano jutros je ušao u Virovitičko-podravsku županiju, a prvi je na udaru bio Križnica, jedini hrvatski otok na Dravi, na koji skela ne vozi već peti dan. Jedina veza koju otok ima s kopnom je viseći pješački most do kojega mještani sada mogu jedino čamcima. Ipak, kuće ondje nisu ugrožene.

"Ovo je rekordan vodostaj Drave kod Križničkog mosta u ovom stoljeću", istaknuli su iz Virovitičko-podravske županije.

Nizvodno na mjernoj postaji Terezino Polje vodostaj je jutros iznosio 310 centimetara uz tendenciju rasta od dva centimetra na sat, a vodeni bi val oko podneva trebao stići na najkritičniji dio oko Novog Gradca i podignuti razinu za 15 centimetara.

Uz Dravu su postavljeni zečji nasipi, a u u slučaju opasnosti kuće će se braniti vrećama. Nasipi su postavljeni i uz Županijski kanal u Vaškoj u koji se ulijeva rijeka Drava.

Pročitajte i ovo Leopard 2 Glavni obrambeni igrač "U najvećoj tajnosti jedna europska država kupila je skoro 50 tenkova": Trgovac oružja otkrio detalje unosnog posla

Istovremeno se Osječko-baranjska županija priprema za vrhunac vodenog vala koji se očekuje u petak.

"U najavi su rekordno visoki vodostaji, koji zahtijevaju sveobuhvatnu pripremu, stoga su na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite OBŽ sve operativne snage u općinama i gradovima stavljene u stanje pripravnosti. Iako je ukupna situacija pod kontrolom, građane pozivamo na oprez i odgovorno ponašanje jer visoki vodostaj donosi niz opasnosti!", objavio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene