Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osnivački kongres stranke Ljevice Hrvatske, na kojemu se ujedinilo šest stranaka - Treći hrvatski blok, Maslina, Socijaldemokratska unija, Zelena ljevica, Jadranski sabor i Socijalistička partija Hrvatske - održan je danas u Rijeci.


Za predsjednika stranke, čije će sjedište biti u Rijeci, izabran je
Ivan Ninić, a za njegova zamjenika Vladimir Bebić.

Kako je rečeno, šest stranka koje su pristupile u Ljevicu Hrvatske brisat će se iz registra političkih stranaka, a ujedinjene će imati
oko 2000 članova.

Na sljedećim parlamentarnim izborima Ljevica Hrvatske koalirat će s dvjema strankama - Istarskim demokratskim forumom i Demokratskom strankom žena, a mogu im se pridružiti i ostale lijeve stranke.

Predsjednik Ljevice Hrvatske Ivan Ninić izjavio je nakon kongresa da će ta stranka biti jaka i istinska ljevica koja se radnika neće
sjetiti samo prije izbora.

- Ljevica Hrvatske stalno će se zauzimati za prava i dostojanstvo
radnika te će, za razliku od drugih, biti ponosna na antifašističko
naslijeđe i Josipa Broza Tita, istaknuo je Ninić.

Također je rekao da Ljevica Hrvatske želi promijeniti Zakon o radu, koji je, kako je dodao, u korist kapitala, te poništiti nezakonitu privatizaciju i oduzeti nezakonito stečenu imovinu. Među ostalim, Ljevica Hrvatske zauzimat će se za ukidanje telefonske pretplate.

Po Ninićevim riječima, u Ljevici Hrvatske očekuju da će za tu stranku glasovati "istinski ljevičari koji dosad nisu izlazili na izbore, ili oni koji su dosad glasovali za SDP".