Istra i Slavonija udružile su snage. Slavonci će uzgajati svinje, a butove će prodavati istarskim pršutarima za proizvodnju certificiranog istarskog pršuta. Na taj način potaknut će se uzgoj, ali i pet puta povećati proizvodnja ove delicije.

Galerija


Nova suradnja Slavonije i Istre. Slavonci su će uzgajati svinje, a butove će prodavati istarskim pršutarima. Prvi probni primjerci već su stigli u Istru, izvagani su i obilježeni.

Vezani članci Srednja škola u Donjem Miholjcu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Jedna od najopasnijih škola u Hrvatskoj napokon će ući u 21. stoljeće: "Došao je i taj dan..." Slika nije dostupna Dobra priča iz Slavonije: Investicija od pola milijarde kuna i posao za najmanje 200 ljudi

Nakon ukupno 20 dana idu na paprenje. Onda ih čeka četiri mjeseca sušenja i godinu dana grijanja.

"Bila je tradicija uzgoja za vlastite potrebe međutim za jednu ovakvu ozbiljnu proizvodnju za domaće ali i inozemno, nema dovoljno farmi", govori Milan Antolović, pršutar.

Istra ima tek jednu, a njome nije moguće opskrbiti ni godišnje potrebe jednog pršutara.

10.02.2018.
Istarsko-slavonska posla (Foto: Dnevnik.hr) - 2

S druge pak strane Slavonija je što se tiče uzgoja, tvrde farmeri, na koljenima, ovo je za njih značajna suradnja.

"Kapaciteti bi trebali ići do pet tisuća komada godišnje svinja, a preko toga ne bi prelazili. Cilj nam je kvaliteta, a ne kvantiteta", govori Igor Kovačević, vlasnik svinjogojske farme u Slavoniji.

Isporučivati će samo buteve obrađene na istarski način teške minimalno 13 kilograma. Za kilogram će im biti isplaćeno 35 kuna.

Napokon će nakon što zadovolje potrebe domaćeg i turističkog tržišta, pršutari moći početi razmišljati i o ozbiljnijem izvozu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr