Slavonci ulaze u sezonu kolinja s nikad praznijim svinjcima. Proizvodnja domaćih svinja svela se tek na trećinu. Uzgoj je postao preskup, a meso jeftinije u trgovini. Tradicionalno kolinje tako je pretvoreno u luksuz koji će si ove jeseni tek rijetki priuštiti.


Kotao iz kojeg se puši i svinjske polovice prizor je iz Slavonije koji će ove jeseni biti rijetkost. Cijelu obitelj hranit će tek jedna životinja.

Vezani članci Svinje - ilustracija - 1 U Slavoniji 2500 svinja viška: Razgovori zapeli, da bi izbjegli eutanaziju – poklanjat će ih Domagoj Vida (FOTO: Facebook) Ovo nitko nije očekivao! Domagoj Vida još neki dan trčao je ruskim travnjacima, a danas je otišao hraniti svinje

Slavonci ulaze u sezonu kolinja s nikad manje svinja. ''Pola sela ne kolje, klala je svaka kuća, sad 30, 40 posto najviše kolju'', kaže Mato Mikleušević iz Male Kopanice. Razlog je preskupa proizvodnja i propast svinjogojstva.

''Mi smo klali nekad sedam, sad pet. Tko je klao dvoje, sad kolje jedno, tko je klao jedno, sad ne kolje ni jedno više'', dodaje Mikluešević. Većinu svojih svinjaca Ivan je porušio i prenamijenio u skladište.

Domaći odojak postao je jeftiniji od psa. ''Za jedno štene dobijem 500, 600 kuna, a za prase 300'', rekao je Ivan Šetka.

Deset kuna za kilogram žive vage, proizvođačima je neisplativo, a kupcima preskupo. U posljednjih osam godina Hrvatska je izgubila 80.000 krmača. Proizvodnja je pala na 30 posto vlastitih potreba.

''Mi smo imali jako puno nekontroliranog uvoza. Nismo protiv uvoza mesa, međutim, jesmo za kontrolirani uvoz mesa'', rekao je Marijan Lučić iz Saveza uzgajivača svinja.

Mali su propali, a devastirani su i veliki proizvođači. Od novog ministra poljoprivrede svinjogojci traže hitne mjere.

''Još uvijek imamo zabranu izvoza zbog svinjske kuge: Nama je nametnuta svinjska kuga i mi jednostavno ne smijemo izvoziti svinje u Europu iako imamo upita'', dodaje Lučić.

Rezultat su prazni svinjci i napuštena sela, ali ne samo to. Bez svinja na slavonskim selima neće biti ni kolinja, a bez kolinja ni domaćih proizvoda. Slavonske pušnice tako bi mogle ostati prazne. A nekad bogata Slavonija - bez domaće hrane.