Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSADI PRIJETI ZATVOR

Iskusni kapetan o slučaju Irine Vu: "Ako vlasti izdaju takvo rješenje, onda se ono zalijepi na vidljivo mjesto na brodu"

Aktualno Galerija Antun Karužić, kapetan Antun Karužić, kapetan Foto: DNEVNIK.hr Jahta: Ilustracija - 2 Jahta: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jahta: Ilustracija - 1 Jahta: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jahta: Ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Dok Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako se nestanak jahte Irina Vu vodi kao otuđenje imovine i grubo kršenje sankcija te kako posadi broda i svima uključenima prijeti kazna od 3 do 5 godina zatvora - brojni se pitaju kako je to moguće ako je brod uredno prošao kontrolu.

Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je s dugogodišnjim zapovjednikom na superjahtama, koji tvrdi da je to zastrašivanje, kapetan je postupio po zakonu.

Sa zapovjednikom u mirovini Antunom Karužićem razgovarala je reporterka Paula Klaić Saulačić.

"Pratite ovu priču u medijima sve ove dane, svi je prate, pogotovo struka, kako Vama ovo izgleda?" pitala je bivšeg kapetana.

"Za ne vjerovati. Nemam riječi o tome što su oni napravili od ove priče koja nema nikakvu kriminalnu ni prekršajnu podlogu. Ja bih kao zapovjednik predao papire koji su potrebni za isplovljenje. Ako bi mi ih dali, ja bi isplovio. Jednostavno", kaže Karužić.

I sada čujete da netko govori o kazni zatvora, kazala je reporterka.

"Da, to je za ne vjerovati. Možete zamisliti suprugu ili dijete članova posade, svi imaju familiju, koji je to stres, netko prijeti tim ljudima petogodišnjom zatvorskom kaznom", ističe Karužić.

"Kapetan ste broda, imate papire. Što se treba dogoditi da Vi znate da ne možete isploviti, što vas može spriječiti da isplovite?" zanimalo je reporterku.

Pročitajte i ovo VSOA, skandal: Ilustracija - 3 DRAMA U VSOA-i I dalje nema dogovora oko novog šefa vojnih obavještajaca, USKOK istražuje agenciju. Milanović uvjeren: ''Kinderom se manipulira''

"Dokument. Ili postoji dokument ili ne postoji. Ako vlasti izdaju jedno takvo rješenje, onda se ono zalijepi na vidljivo mjesto na brodu tako da svi članovi posade i svi koji tu dolaze vide da je brod pod zapljenom ili pod zabranom isplovljenja. To mora pisati na brodu. Nije to poći u kafić i rekla tete Mare da je brod zaplijenjen.

Mora postojati trag. Ako država želi zadržati brod u Hrvatskoj, onda u list mora upisati teret, onda lučki kapetan zna, nalijepi se na oglasnu tablu, na brod i čiča-miča gotova priča. Razlog zbog kojeg dajem ovaj intervju je ta posada i hrvatski kapetan, kojima prijeti kazna zatvora pet godina. Zašto?" pita se Karužić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene