Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uredno prešla granicu

Tko će odgovarati za nestanak jahte Irina Vu? Blokada ruske imovine ostala tek na usmenoj predaji

Aktualno Galerija Jahta: Ilustracija - 1 Jahta: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Jahta: Ilustracija - 5 Jahta: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Jahta: Ilustracija - 4 Jahta: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Jahta: Ilustracija - 3 Jahta: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Jahta: Ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
O misteriju nestanka jahte ruskog oligarha šuškalo se i na saborskim hodnicima. Kako je moguće da je tek tako isplovila iz Hrvatske? Odgovor je, čini se, jednostavan - očito nije bila zapečaćena. Možda tek usmenom predajom.

Jahta Irina Vu izlaznu graničnu kontrolu obavila je na graničnom prijelazu u Dubrovniku, u luci Gruž. Svoje putovanje nastavila je prema Crnoj Gori. Kako doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić, nikakvog alarma za policiju i carinu nije bilo, svi papiri bili su uredni, kao i registracija broda.

Prije toga obavila je carinsku kontrolu i kontrolu lučke kapetanije i sve je uredno prošla. Isplovila je i to je propust sustava - smatra Siniša Hajdaš Dončić.

"Sustav ne postoji jer netko nije odradio svoj posao. Granična kontrola gleda papire, postoji li kakva zabilježba, no zabilježba nije postojala. Zašto nije? Zbog greške u sustavu. Tu je cijeli lanac ljudi odgovoran", rekao je.

U priču je uključena i SOA. Čini se kako Ministarstvo prometa o blokadi jahte nije obavijestilo ostale institucije, poput policije i carine. U isto vrijeme u povjerenstvu koje donosi i prati odluke o blokadi imovine sjede predstavnici svih institucija. Pa izgleda kao da je blokada ruske imovine ostala tek na usmenoj predaji.

Tko je odgovoran, pitalo se i u saborskim klupama. Miro Bulj prstom upire u premijera. "Ti si ga odvezao, ti si njihov igrač," poručio je.

"Valjda je veselo izvjesila rusku zastavu, dok je posada vjerojatno pjevušila Kaljinku, lijepo je otputovala prema Turskoj", ironično je komentirao Domagoj Hajduković.

Pročitajte i ovo Jahta: Ilustracija - 5 LUKSUZNA JAHTA Blamaža institucija: Kako je nestala Irina VU? Dvije istrage trebale bi utvrditi što se dogodilo

Da, otputovala je u Tursku - početkom listopada, ali pod hrvatskom zastavom, a na brodu je bilo pet osoba, sve hrvatski državljani, posada i putnici.

"Ja dijelim nezadovoljstvo u vezi s nestankom jahte koja je bila zapečaćena i očekujem izvješće od Ministarstva mora, MUP-a i svih drugih nadležnih službi koje su upućene jer takvo nešto jednostavno se ne smije događati i tko bude odgovoran za te propuste, taj će odgovarati. Hvala", rekao je Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Zaplijenjena jahta locirana u Turskoj Skandal sa zamrznutom imovinom: Iz Hrvatske misteriozno nestala zaplijenjena jahta ruskog oligarha bliskog Putinu

A tko je odgovoran? Upit smo poslali Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu prometa, pa i Vladi. Pitali smo ih kako ide procedura blokiranja imovine ruskih oligarha, tko je trebao obavijestiti policiju i carinu da brod ne može isploviti iz Hrvatske te što je s ostalim jahtama, za koje se tvrdi da su također zapečaćene. Odgovore nismo dobili.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene