Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uništena povijesna jezgra

Europska komisija traži odgovore od Hrvatske: Zašto je projekt u Zvijezdi prošao katastrofalno?

Oštećene gradske četvrti Zvijezda i Gaza u Karlovcu
Oštećene gradske četvrti Zvijezda i Gaza u Karlovcu Foto: Robert Fajt/Cropix
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije mora se očitovati o nepravilnostima u projektu u Karlovcu.

Europska komisija traži od Republike Hrvatske informacije o poduzetom na ispitivanju mogućih nepravilnosti u projektu "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa", izvijestila je inicijativa građana Zvijezde i Gaze u petak. Informacije su konkretno zatražene od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

Kako je u dopisu od četvrtka predstavnicima građanske inicijative Milanu Mediću i Matiji Volneru navela načelnica odjela za Hrvatsku i Rumunjsku pri Glavnoj upravi za regionalnu i urbanu politiku Aida Liha Matejiček, projekt čiji je nositelj karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija je sufinanciran iz Kohezijskog fonda i odabran u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", a spomenuto ministarstvo je upravljačko tijelo tog programa.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju osnutka Pauka - 4 "Čuvaj se" Milanović poslao poruku Plenkoviću: "Ok, imate stranački praznik i pustite ljude na miru, ne gnjavite"

Inicijativa građana se Europskoj komisiji obratila 22. travnja "vezano za slučaj katastrofalnih šteta u karlovačkoj povijesnoj jezgri koje su nastale prilikom nestručne provedbe projekta". "Smatramo izuzetno važnim da je na hrvatske institucije ovime napravljen pritisak i od strane Europske komisije, kako bi se katastrofalno stanje s korištenjem EU sredstava u Karlovcu zaustavilo i popravilo", naveli su iz inicijative.

Nastavili su da građani Hrvatske i Europske unije "očekuju da se EU novac koristi za unapređenje kvalitete života svih građana, a ne da se njima financira razbijanje povijesne jezgre jednog hrvatskog grada i za uništavanje domova". 

Dodali su i da pišu prijavu Uredu europskog javnog tužitelja. Projekt je ukupne novčane vrijednosti veće od 67 milijuna eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene