Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko nije ozlijeđen

Božinović komentirao pucnjavu na hrvatske specijalce iz smjera skupine migranata

Hrvatski specijalci jučer poslijepodne su prijavili pucnjavu iz smjera skupine migranata na granici s BiH. Srećom, nitko nije ozlijeđen.

Specijalci koji dežuraju na granici s BiH na području Karlovačke županije prijavili su svojim nadležnima da je iz smjera skupine migranata jučer poslijepodne došlo do pucnjave iz vatrenog oružja. 

Incident je komentirao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sjednice Vlade.

"Pretpostavljam da ste pročitali priopćenje policije. Točno je da su policijski službenici koji rade na zaštiti hrvatske granice jučer čuli pucnjeve koji su došli iz smjera BiH. U ovom trenutku se provodi kriminalističko istraživanje jesu li bili ugroženi. Nitko nije ozlijeđen", rekao je ministar. 

"Kad govorimo o zaštiti granice, pojačan je pritisak na hrvatske granice od strane ilegalnih migranata. Zbog toga je hrvatska policija aktivna i cijelo ovo vrijeme možemo reći od velike migrantske krize 2015./2016. nije prošao dan kada hrvatska policija nije bila aktivna na zaštiti teritorija RH." 

"U ovom trenutku se radi na povezivanju s odvraćanjem skupine više od 30 migranata koji su jučer spriječeni na ulasku u teritorij Hrvatske. Primjećujemo nezadovoljstvo s BIH granice u migrantskoj populaciji.  Mi ćemo raditi na rasvjetljavanju ovoga, nije pronađen materijalni trag", rekao je Božinović. 

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko Objava na Facebooku Tomislav Karamarko kandidirat će se na izborima? "Sve što radim, radim za domovinu Hrvatsku"

Poručio je da nije isključeno da je riječ o sukobu krijumčara i migranata.

Policija BiH nije bila od pomoći 

"Tražimo razlog zbog kojeg je došlo do pucnjave. Mi smo stupili s policijom BiH, nisu ništa primijetili", rekao je Božinović

"O svemu ćemo razgovarati idući tjedan u Bruxellesu na Vijeću za unutarnje poslove, kad je riječ o priljevu migranata", rekao je ministar. 

Pročitajte i ovo Vatrogasna intervencija na zagrebačkom Vrbiku - 3 S četiri vozila FOTO Vatrogasci izišli na teren zbog dima u ventilaciji: Za sve je kriva spaljena hrana

Oglasila se PU karlovačka 

"Jučer, 20. rujna oko 15:40 policijski službenici koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija na području općine Rakovica u mjestu Koranski Lug čuli su nekoliko pucnjeva s teritorija Bosne i Hercegovine, a nakon što su grupu migranata spriječili u namjeri pokušaja nezakonitog prelaska državne granice i ulaska na teritorij Republike Hrvatske.

Nitko od policijskih službenika nije ozlijeđen.

Odmah nakon događaja uspostavljena je mješovita ophodnja na strani Bosne i Hercegovine kako bi patrolirala na tom području od 19 do 7 sati te u tom vremenu nisu evidentirani nezakoniti migranti na području Koranskog Luga.

To nije prvi put da hrvatski policijski službenici svjedoče pucnjevima na području BiH strane s obzirom na to da se radi o šumskom području u kojem se evidentiraju događaji i kaznena djela poput krivolova ili šumskih krađa.

Pročitajte i ovo Radnici riječke Čistoće - 2 Žele 30 posto veću plaću Radnici riječke Čistoće još uvijek u štrajku: "Moja poruka gradonačelniku je da odriješi kesu i da nam da lovu"

No u posljednje vrijeme primjećuju i određenu nervozu među krijumčarima i migrantima s druge strane granice jer zbog nemogućnosti nezakonitog prelaska državne granice dolazi do sukoba među njima.

Samo u osam mjeseci ove godine Policijska uprava karlovačka kazneno je prijavila 284 krijumčara migrantima.

Kriminalističko istraživanje je u tijeku kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja.

Također, o ovome je obaviještena i policija BiH te prema prvim informacijama nemaju saznanja o takvom događaju", izvijestila je PU karlovačka. 

Sindikat policije dao podršku kolegama koji čuvaju granicu

Sindikat policije Hrvatske izrazio je u srijedu punu podršku kolegama policajcima koji su tijekom obavljanja dužnosti na granici s BiH svjedočili još nerazjašnjenoj pucnjavi iz vatrenog oružja, te ih pozvao na oprez.

"Incidenti poput ovog jasno pokazuju da se sigurnosna situacija može promijeniti u trenu te da su izazovi s kojima se svakodnevno susreću naši policajci iznimno veliki", navodi Sindikat.

U svjetlu ovakvih događanja, Sindikat apelira na sve policajce da povećaju oprez prilikom obavljanja svoje dužnosti na granici, kao i u svim drugim situacijama. Također, naglašava da policajci moraju imati pravo koristiti sve zakonom predviđene ovlasti kako bi zaštitili sebe, svoje kolege i građane.

Sindikat policije stoji uz svoje kolege i daje im punu podršku u ovim izazovnim vremenima.

"Svjesni smo rizika kojima su svakodnevno izloženi i vjerujemo da će nadležne institucije poduzeti sve potrebne mjere kako bi zajamčile njihovu sigurnost", poručuju iz sindikata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene