Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko gospodarstvo, osobito građevinske tvrtke, od danas lakše dišu. INA je, naime, na račun državnog proračuna uplatila milijardu i 50 milijuna kuna dospjelog duga od čega će čak 800 milijuna završiti na računima graditelja hrvatskih cesta i autocesta.


Dobru je vijest graditeljima sa smiješkom priopćila danas premijerka Jadranka Kosor na otvaranju riječke zaobilaznice. 'Do kraja dana bit će uplaćen jedan veliki dio duga Ine od gotovo milijardu i 50 milijuna kuna', rekla je Kosor. I bi tako. Više od milijarde sjelo je danas s Ininoga na račun državnog proračuna. No, tu se kune baš i nisu zgrijale. Čak 800 milijuna momentalno je prebačeno na račune Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta. No, neće dugo milijuni ostati ni na tim računima. Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste dužne su tisućama dobavljača i izvođača radova. Upravo se oni najviše vesele ovoj uplati.

Vezani članci Uzimanje lijeka, ilustracija Rješenje na pomolu? Ministri Beroš i Marić u utorak o sanaciji dugovanja veledrogerijama Problemi s isplatom graničnog duga dobavljačima (Foto: Dnevnik.hr) Agrokorovi dobavljači postavili uvjete Fortenovi: Hoće li prihvatiti ponudu da im se dug isplati u manjem iznosu?

>> Slijedi godina stečajeva, propada sve više firmi

Bit će novca i za velike i male

'Nama je drago da je Vlada s Inom uspjela naći zajednički jezik', rekao je Ivica Crnković, iz Osijek – Koteksa. Prispjela milijarda uvelike će pridonijeti likvidnosti hrvatskoga gospodarstva. 'Sve uplate koje dođu u Osijek Koteks će indirektno završiti i kod naših kooperanata i naših dobavljača što će u konačnici će rezultirati sretnim završetkom godine i za manje tvrtke koje su naslonjene na velike građevinske tvrtke', objašnjava Crnković. Bit će novca i za velike i za male, za nova ulaganja, ali i za plaće i Božićnice. I tako ispada da INA spašava likvidnost hrvatskoga gospodarstva. A zapravo je svojim neplaćanjem sama doprinijela nelikvidnosti. Na kraju, današnja je uplata tek nešto više od pola njezinog duga državnom proračunu.