Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška i 2010.

Slijedi godina stečajeva, propada sve više firmi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka najavljuje još težu godinu pred nama, a čini se da će je obilježiti upravo stečajevi. U 2010. mnoge će tvrtke, poput golemog Peveca, na žalost, propasti, a njihovi radnici ostati bez posla.

Ljubica Smilaj dobro zna što je stečaj. On u njezinoj tvrtki traje već sedam godina. Nekada je njezin radni prostor ispunjavao huk šivaćih mašina i žamor švelja, a danas samo sablasni muk. 'Osjećam se prazno, kao i ovaj pogon. 33 godine sam ostavila u ovoj tvornici, ljudi različito doživljavaju to, ali se treba nadati', rekla je Ljubica u suzama. Njezina agonija nažalost nekima tek slijedi. Stečajeva će u recesiji biti sve više. Prošle godine u prvih devet mjeseci bilo ih 617, a ove čak 713. U 2010. očekuje ih se još više.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Josip Aladrović Spas poduzeća i radnika Ministar najavljuje po kojim će pravilima i tko dobivati novac, prijeti onima koji su zlouporabili mjere: "Nećemo ih više financirati"

>> Pevecovi: Iz garaže krenuli, u nju se i vratili

Dodatni je problem što većina hrvatskih stečajeva završava sa prodajom imovine i potpunim prestankom rada. Malo je onih nakon kojih tvrtka stvarno ozdravi. Stručnjaci objašnjavaju da su stečajevi normalna stvar u tržišnoj ekonomiji. 'Neka radna mjesta propadaju, druga se bude i to je normalna stvar, ako je pad BDP-a u Hrvatskoj šest posto onda bi nekom pojednostavljenom logikom i šest posto kompanija trebalo propasti', rekao je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera. U stečaju prve se najčešće namiruju banke, pa onda radnici, a nakon njih dobavljači i ostali vjerovnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene