Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Što učiniti ako želite raditi na pola radnog vremena zbog njege djeteta koje ima teže smetnje u razvoju? Provjerili smo koja je procedura

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Pravo na rad na pola radnog vremena radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju može ostvariti jedan od zaposlenih ili samozaposlenih roditelja, a iznos naknade izračunava se ovisno o tome je li roditelj zaposlen ili samozaposlen. Donosimo sve detalje kako ovo pravo možete ostvariti.

Roditelji djece s težim smetnjama u razviju (težim tjelesnim ili mentalnim oštećenjem, ili težom psihičkom bolesti) imaju pravo na dopust ili na rad na pola radnog vremena radi njege djeteta.

Pročitajte i ovo Tablica 1, porez Imaš pravo, ostvari ga Tko ima pravo na povrat poreza i zašto se on uopće isplaćuje? Slika nije dostupna IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Za mame i tate: Koja je razlika između rodiljnog i roditeljskog dopusta i do koje djetetove godine se smije koristiti

To pravo može koristiti samo jedan od zaposlenih ili samozaposlenih roditelja, prema međusobnom dogovoru ili po odluci nadležnog suda.

Kada se može ostvariti ovo pravo

Jedan od zaposlenih ili samozaposlenih roditelja nakon isteka prava na rodiljni dopust ili u tijeku korištenja ili nakon isteka prava na roditeljski dopust, na temelju nalaza i mišljenja nadležnog tijela vještačenja prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, ima pravo na rad na polovicu punog radnog vremena, kao i nastaviti njegovo korištenje i nakon navršene 8. godine djetetova života, sve dok ta potreba traje.

Trajanje se određuje temeljem nalaza i mišljenja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, uz uvjet da su oba roditelja zaposlena ili samozaposlena, kako prije početka korištenja, tako i za svo vrijeme korištenja prava.

Koliko iznosi naknada?

Zaposleni roditelj djeteta s težim smetnjama u razvoju koji koristi pravo na rad na pola radnog vremena ima pravo na novčanu naknadu obračunatu u visini iznosa isplaćene plaće umanjene za obračunate i obustavljene doprinose za mirovinsko osiguranje, predujam poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak sukladno posebnim propisima, a koju je ostvario radeći taj mjesec u polovici punog radnog vremena, sve prema ovjerenoj ispravi poslodavca o isplaćenoj plaći.

Samozaposleni roditelj koji koristi ovo pravo može dobiti novčanu naknadu obračunatu u visini 50 posto od osnovice za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje i za razdoblje na koje se naknada odnosi prema propisima o doprinosima za obvezna osiguranja, odnosno 50 posto od izabrane višemjesečne osnovice za obračun doprinosa, pod uvjetom da je početak primjene više osnovice najmanje šest mjeseci prije početka korištenja ovoga prava, prema podacima Porezne uprave.

Specifičnosti i posebni uvjeti

Odlučivanje o priznavanju ovog prava zasniva se na stručno-medicinskom vještačenju Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, temeljem zahtjevu priložene medicinske dokumentacije, u okviru kojeg se vještači o postojanju težih smetnji u razvoju kod djeteta. Priznavanje prava u ovisnosti o ovom vještačenju može biti dano i na određeni vremenski rok (6 mjeseci, 12 mjeseci i slično).

Također, pri započinjanju korištenja prava, kao i tijekom korištenja prava provjerava se koji je radni status oba roditelja. Korisnik prava na rad na pola radnog vremena radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju dužan je svaku promjenu koja utječe na korištenje priznatog prava (gubitak statusa osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju, prestanak statusa zaposlenog, odnosno samozaposlenog roditelja korisnika prava odnosno drugog roditelja, stjecanje prava na dopust jednog od roditelja za drugo dijete, stjecanje statusa roditelja njegovatelja za dijete za koje se koristi dopust i dr.) u roku od 8 dana od dana nastanka te okolnosti, prijaviti HZZO-u.

Ako to ne učini u zadanom roku, morat će državnom proračunu nadoknaditi nastalu štetu i ostvareni nepripadni primitak, s pripadajućom kamatom u roku od osam dana od dana zaprimljene pisane obavijesti HZZO-a o utvrđenim okolnostima.

Provjerava se i ispunjenje uvjeta staža osiguranja (koji je opisan pod rodiljnim dopustom), a ako taj uvjet nije ispunjen novčana naknada iznosi 2.328,20 kune, odnosno 70 posto proračunske osnovice.

Iznimke u korištenju

Pravo na rad na pola radnog vremena radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju koristi zaposleni, odnosno samozaposleni roditelj pod uvjetom da radi s punim radnim vremenom te da drugi roditelj nije nezaposlen prema propisima o zapošljavanju, odnosno ako živi sam s djetetom u zajedničkom kućanstvu (npr. samohrani ili razvedeni roditelj).

Pritom se kao iznimka predviđa mogućnost korištenja ovog prava unatoč tome što je drugi roditelj nezaposlen, pod uvjetom da on zbog svog psihofizičkog stanja nije u stanju pružati potrebnu njegu djetetu. Navedenu nemogućnost drugog roditelja da pruža potrebnu njegu djetetu utvrđuje liječničko povjerenstvo Zavoda.

Nadalje, kod korisnika prava na rad na pola radnog vremena može nastupiti privremena nesposobnost ili spriječenost za rad ili oni mogu koristiti godišnji odmor kao jedno od prava iz radnog odnosa. Tada korisnik, neovisno jesu li privremena nesposobnost za rad odnosno godišnji odmor trajali cijeli mjesec ili samo dio mjeseca, ostvaruje novčanu naknadu u istom iznosu kao i u mjesecu koji je prethodio.

Ako ne znate koja su vaša prava, kako ih ostvariti, ako mislite da ste u pokušaju da ih ostvarite ostali oštećeni, obratite se nama. Javite nam što vas muči, a mi ćemo umjesto vas pitati institucije, češljati zakone, inzistirati na odgovorima i pokušati doći do rješenja. I pomoći vam. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoj problem pošaljite na reporter@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene