Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Pretrpjeli ste ozljedu na radu ili patite od profesionalne bolesti? Donosimo kad imate pravo na naknadu i kako do nje

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Svatko od nas može zadobiti neko tjelesno oštećenje, nakon čega neki naš organ ili pak dio tijela neće više normalno funkcionirati. Ako je do oštećenja došlo kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti, imate pravo na naknadu od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Naknada zbog tjelesnog oštećenja predstavlja novčano primanje iz mirovinskog osiguranja u slučaju kada je to oštećenje nastalo kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imaš pravo, ostvari ga Kako do novca za vrijeme nezaposlenosti: Tko na njega ima pravo, gdje se prijaviti, koji papiri su potrebni... Slika nije dostupna Imaš pravo, ostvari ga Može se dobiti i do 10.000 kuna: Kako do jednokratne novčane pomoći od države

Kod osiguranika je pritom nastao gubitak, znatnija onesposobljenost nekog organa ili dijela tijela ili neko bitnije oštećenje, što rezultira otežanom normalnom aktivnošću organizma.

Tko ima pravo na ovu naknadu?

Pravo na naknadu zbog tjelesnog oštećenja stječe osiguranik kod kojega tjelesno oštećenje od najmanje 30 posto nastane kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

Vrste tjelesnih oštećenja i postoci tih oštećenja, a na osnovu čega se stječe pravo na naknadu, utvrđuju se posebnim propisom (Uredbom o metodologijama vještačenja).

Kolika je osnovica i kako se naknada određuje?

Naknada zbog tjelesnog oštećenja određuje se ovisno o postotku tjelesnog oštećenja, u odgovarajućem postotku od osnovice.

za tjelesno oštećenje od      stupanj    naknada iznosi u postotku od osnovice
         100%                                1                              40%
          90%                                 2                              36%
          80%                                 3                              32%
          70%                                 4                              28%
          60%                                 5                              24%
          50%                                 6                              20%
          40%                                 7                              16%
          30%                                 8                              12%

Od 1. srpnja 2021. osnovica za određivanje novčane naknade zbog tjelesnog oštećenja koje je nastalo zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 1.638,24 kn.

Kako pokrenuti postupak?

Postupak se pokreće podnošenjem zahtjeva područnoj službi/uredu/ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta osobe koja podnosi zahtjev. Temeljem tog zahtjeva provodi se vještačenje u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Ako je prebivalište podnositelja zahtjeva u inozemstvu, nadležna je područna služba ili ured Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na čijem je području bilo posljednje osiguranje osiguranika.

Koji su rokovi za prijavu?

Osiguranik ostvaruje pravo na naknadu od dana nastanka tjelesnog oštećenja ako je zahtjev za ostvarivanje prava podnesen u roku od šest mjeseci od dana nastanka tjelesnog oštećenja.

Međutim, kada je zahtjev podnesen nakon isteka navedenog roka, osiguranik ima pravo na naknadu od prvoga dana idućega mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag.

Što ako tjelesno oštećenje nije nastalo kao posljedica ozljede na radu/profesionalne bolesti?

Kada tjelesno oštećenje nije posljedica ozljede na radu, odnosno profesionalne bolesti, i dalje možete ostvariti niz drugih prava i povlastica (npr. pravo na znak pristupačnosti, pravo na besplatni javni prijevoz, u Zagrebu pravo na besplatan prijevoz specijaliziranim kombi vozilima ZET-a...).

Također, ukoliko osiguranik za isti slučaj tjelesnog oštećenja stekne pravo na naknadu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i pravo na naknadu prema nekom drugom propisu, može koristiti samo jedno od navedenih prava, prema vlastitom izboru.

Ako ne znate koja su vaša prava, kako ih ostvariti, ako mislite da ste u pokušaju da ih ostvarite ostali oštećeni, obratite se nama. Javite nam što vas muči, a mi ćemo umjesto vas pitati institucije, češljati zakone, inzistirati na odgovorima i pokušati doći do rješenja. I pomoći vam. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoj problem pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene