Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mukotrpan put

Provjerili smo u kojim se slučajevima može dobiti crkveno poništenje braka

Vjenčano prstenje
Vjenčano prstenje Foto: Getty Images
S obzirom na to da su brojni brakovi u Hrvatskoj sklopljeni u crkvi, ne čudi podatak da raste broj zahtjeva za crkvenim razvodima. Takvu je vrstu braka puno teže poništiti nego onaj civilni, no to je nekima uspjelo, a među njima ima i slavnih Hrvata. U nastavku doznaje razloge na temelju kojih se može zatražiti crkveni razvod braka.

Sudovi dobivaju sve više zahtjeva za crkveni razvod braka, iako to nije razvod u pravom smislu riječi. Crkvenim razvodom utvrđuje se da brak nije valjan, a za pokretanje postupka morate imate prave razloge. U nastavku provjerite u kojim je slučajevima moguće zatražiti crkveno poništenje braka.

Ako supružnici odluče pokrenuti rastavu crkvenog braka, prvo bi trebali pokušati riješiti probleme tijekom razgovora sa župnikom. Bračnim partnerima savjetuje se da ne dolaze na sud ako to nisu učinili.

Pročitajte i ovo Požar na kamionu na A1 Poznat uzrok požara VIDEO/FOTO Pogledajte što je ostalo od kamiona koji se zapalio na autocesti, stvorila se nepregledna kolona

Crkvena rastava braka može se dogoditi na temelju kanonskih razloga

Prema Zakoniku kanonskog prava, valjanost ženidbe ovisi o osobnoj sposobnosti stranaka, ženidbenoj privoli i obliku sklapanja ženidbe.

Žele li na sud, muž ili žena moraju imati pravni temelj za pokretanje parnice. Potreban je dokaz da brak nije sklopljen valjano, odnosno da uopće nije ni postojao, koji se donosi na temelju izjava, svjedoka i isprava.

Potreban civilni razvod

Prije zahtjeva za crkveni razvod potrebno je obaviti civilni razvod, iako sudac može u pojedinim slučajevima zaključiti da se postupak odvija i bez presude brakorazvodne parnice općinskog suda.

Psihičke bolesti

Sudu je potrebno dostaviti medicinsku dokumentaciju ili će u tom slučaju biti potrebno da se stranka odazove na sudsko vještačenje.

Također, kronični alkoholizam ili kronična ovisnost o drogi može biti osnova da se ženidba proglasi nevaljanom. 

Pročitajte i ovo Munje nad Zagrebom pad temperature Olujno nevrijeme, pijavice, poplave: Stiže velika promjena vremena, izdano upozorenje za dvije regije

Lažno predstavljanje

Ženidba također nije valjana ako netko misli da se ženi ili udaje za drugu osobu, a ne onu koja je na vjenčanju, za što je potrebno priložiti dokaze.

Papa Franjo pojednostavio proceduru

Iako je papa Franjo prije nekoliko godina pojednostavnio proceduru za poništenje braka, broj onih kojima to pođe za rukom i dalje je malen.
Naime, procedura znatno ubrzava postupak poništenja braka i dopušta da o žalbama odlučuje mjesna crkva, a ne kao dosad Vatikan.

Papa je rekao da promjene neće potaknuti na više razvoda, nego ubrzati završenje već započetog procesa. Naglasio je i da se poništenje braka ne smije naplaćivati.

Neki poznati Hrvati dobili crkveno poništenje braka 

Ako se crkveni brak poništi po kanonskim pravilima, razlog mora ostati tajan deset godina.

Tako se ne znaju razlozi zbog kojih je propao crkveni brak između Nine Badrić i Bernarda Krasnića. Poništenje za crkveni brak dobili su i Diana i Boran Uglešić, ali i Pamela Ramljak i Stojan Rakić. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene