Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Tko ima pravo na doplatak za tuđu pomoć i njegu? Saznajte i kako ga ostvariti

"Kakva su moja prava?", upitao nas je čitatelj iz Velike Gorice kojeg zanima kako do doplatka za tuđu pomoć i njegu.

"Imam li ja pravo na tuđu pomoć i njegu? 100% sam invalid i krećem se uz dvije podlaktične štake, bolovi su prisutni 24 sata, ne mogu stajati duže od pola sata jer bih se od bolova srušio", rekao nam je čitatelj Josip iz Velike Gorice.

Iznos doplatka za pomoć i njegu iznosi 79,63 eura u punom iznosu, a u smanjenom 55,74 eura, ovisno o tome postoji li prijeka potreba pomoći i njege druge osobe u punom ili smanjenom opsegu.

Našeg čitatelja zanima ima li on pravo na tu naknadu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Crikvenici Zabranjen rad skloništu za životinje: Držali pse bez uvjeta i zarađivali, inspekcija nije reagirala godinama

"Potrebna mi je pratnja kuda god da idem radi hipertenzije, nikad ne znam kad ću se srušiti. Pijem tablete za spavanje i protiv bolova, HZZO me svake godine šalje na stacionarnu fizikalnu terapiju. Imam debelu dokumentaciju. Imovine nemam, niti ugovor o doživotnom uzdržavanju, živim od invalidske mirovine i primam naknadu za tjelesno oštećenje, podstanar sam i imam dosta ovrha. Kakva su moja prava?", objasnio je svoju situaciju Josip.

Na službenim stranicama Vlade RH stoji kako se pravo na doplatak za pomoć i njegu priznaje osobi s invaliditetom kojoj je prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe u organiziranju prehrane, pripremi i uzimanju obroka, nabavi namirnica, čišćenju i pospremanju stana, oblačenju i svlačenju, održavanju osobne higijene, kao i obavljanju drugih osnovnih životnih potreba.

Pročitajte i ovo Ilustracija pojavile se prijevare HNB ima važno upozorenje: "Zaposlenici ne zovu telefonski građane..."

Tko nema pravo na ovaj doplatak?

Pravo na doplatak za pomoć i njegu nemaju oni koji u vlasništvu imaju drugi stan ili kuću, osim onoga koji koriste za stanovanje, a koji mogu otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za pomoć i njegu. Pravo na ovu naknadu nemaju ni osobe koje su vlasnici poslovnog prostora koji ne koristi za obavljanje registrirane djelatnosti, ali ni osoba kojoj je osiguran smještaj u ustanovi socijalne skrbi, u zdravstvenoj ili u drugoj ustanovi.

Nadalje, pravo na doplatak za pomoć i njegu nema osoba koja je sklopila ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, osoba koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema drugim propisima, osoba koja osobnu invalidninu ostvaruje prema ovom Zakonu ili drugim propisima.

Pročitajte i ovo Oduzeto 3305 tableta ecstasya, 982 grama MDMA i marihuana Uhićen je Velika zapljena u Splitu: 20-godišnjak u stanu skrivao 3305 tableta ekstazija, marihuanu, vagu za precizno mjerenje...

Kako do naknade?

Potencijalni korisnik mora podnijeti zahtjev nadležnom zavodu za socijalni rad, u slučaju Josipa, radi se o područnom uredu Županijske službe Velika Gorica. Na stranicama Hrvatskog zavoda za socijalni rad mogu se pronaći informacije koji je nadležni zavodi prema mjestu stanovanja. Osobu se upućuje na vještačenje u Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Pravo se ostvaruje temeljem rješenja nadležnog zavoda za socijalni rad prema prebivalištu korisnika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene