Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Finale pregovora

IMAJU I NOVI, POSLJEDNJI UVJET - MOST nakon izbora izmijenio program

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MOST mijenja bitne odrednice programa i znatno se razlikuju od onog što su građanima obećavali u kampanji.

U samom finalu pregovora MOST je pred dvije najveće koalicije izašao s najnovijim, ali kažu i posljednjim uvjetom - proglasite gospodarski pojas! Dodatnu konfuziju unosi i to što mijenjaju bitne odrednice programa. One se znatno razlikuju od onog što su građanima obećavali u kampanji.

Pročitajte i ovo HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati" Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

Proglašenje gospodarskog pojasa - najnoviji je uvjet MOST-a - koji će staviti na pregovarački stol. Hrvatska zbog toga, tvrde u MOST-u, trpi goleme financijske štete.

'Gospodarski pojas je postao jedan od uvjeta za pregovore - naravno teško je odredit koji su glavni uvjeti za pregovore smatramo da je proglašenje gospodarskog pojasa jedan od bitnih stvari za očuvanje državnih interesa RH', rekao je Ivan Kovačić iz MOST-a.

PODJELA UNUTAR MOST-A 'Ne smijem doći svojoj obitelji i reći ja sad slušam Božu ili Dragu'

Evo kako Kovačić objašnjava zašto se gospodarski pojas tek sada problematizira.

'Naravno da ukoliko se pojavi bilo koji problem dakle kao akutan onda nećemo reći da ćemo se vidjeti tek nakon 4 godine i da ćemo ga tek onda pokušat rješavat nego smatramo da se pojavio problem gospodarskog pojasa i mislimo da ga je potrebno riješit', rekao je.

Prije 12 godina Hrvatska je proglasila zaštićeni ekološko-ribolovni pojas. Tijekom pregovora od njega odustala. ZERP se odnosi na ribolov i iskorištavanje podmorja, dok se isključivi gospodarski pojas tiče gradnje objekata na morskoj površini.

Koalicija Hrvatska raste na ovu temu u srijedu nije željela govoriti. No može se čuti kako izmjene neće ići lako. Ono što se s Unijom ispregovara, kasnije se teško mijenja.

U Domoljubnoj koaliciji tvrde da svaka država koja ima izlaz na more može proglasiti gospodarski pojas.

PETROV GOST DNEVNIKA NOVE TV Je li istina da su se već dogovorili s HDZ-om?

'Mi smo državotvorna stranka i zalažemo se za punu primjenu ZERP-a ili za proglašenje gospodarskog pojasa iako su tu male razlike, takvo jedno pitanje takva jedna odluka definitivno će se morati o njoj razgovarati sa našim prijateljima i članicama EU', rekao je HDZ-ov Oleg Butković.

Nije samo gospodarski pojas novitet. MOST je nakon izbora izmijenio program. U kampanji su se zalagali za devalvaciju kune. Sada govore drugačije! 'Nikakva devalvacija ne dolazi u obzir', rekao je Ivan Lovrinović (MOST).

U programu koji je nestao s njihovih stranica zalagali su se za porez za nekretnine. U novom programu toga više nema. U bivšem programu zalagali su se da se poveća izdvajanje za drugi stup - u novom da se osiguranici premjeste iz drugog u prvi stup i da drugi stup bude dobrovoljan.

Zalagali su se i za smanjenje broja zastupnika - sada više ne spominju. Zalagali su se i za smanjenje plaća zastupnika - danas o tome niti slova.

'Izvukli smo određene stvari'

'Ne, MOST nije promijenio svoj prvotni program. MOST je izvukao određene stvari iz svoga programa koje će ićI u razgovore i raspravu u pregovorima i s HDZ-om i SDP-om naravno da bi bilo i neozbiljno da se razvlače do u sitnih detalja sva moguća pitanja jer u dva sata pregovora o pojedinoj temi nemoguće je i sve to razjasnit', kaže Kovačić.

Pregovori se nastavljaju u četvrtak. Osim gospodarskog pojasa govorit će o izbornom sustavu i korupciji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene