Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na kraju ostavke citirao Matoša

Nije se mogao zaposliti u državnoj firmi pa izišao iz HDZ-a: "Ja apsolutno nisam uhljeb"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Igor Franolić, magistar prometnih znanosti, nogometni sudac i nekadašnji HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ludbrega, dao je ostavku na članstvo u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, u kojoj je bio 18 godina. U tekstu donosimo cjelokupan tekst ostavke na kraju koje je Franolić citirao Antuna Gustava Matoša i njegovu pjesmu "1909"

Igor Franolić je HDZ-ovac koji je dao neopozivu ostavku na članstvo u toj stranci. Razlog je njegova odlaska, kako sam tvrdi, to što, iako ima sve kompetencije za radna mjesta na koja se javljao, natječaji su redovno poništavani ili nije uspio dobiti željeni posao.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

"Uhljebništvo i sve ovo što se piše u medijima su laži", kazao je za DNEVNIK.hr Igor Franolić. Dodaje da se na izlazak iz stranke odlučio i zato što je nezadovoljan radom HDZ-a Varaždinske županije i radom njegova predsjednika Anđelka Stričaka, inače saborskog zastupnika HDZ-a.

"Ja apsolutno nisam uhljeb, nisam bio uhljebljen niti tražim da me se uhljebi", dodaje Franolić i ističe da bi pred kraj godine, ako budu ispoštovani rokovi, trebao obraniti i doktorsku disertaciju.

Dvaput se prijavio na natječaj

"Nije se tu radilo o uhljebništvu, ja ne tražim posao za koji nemam kompetencije. Istina je da sam se dvaput prijavio na natječaj za člana Uprave Hrvatskih cesta. Živim u Ludbregu, a radim u Zagrebačkoj županiji. Svakodnevno prelazim stotinjak kilometara kako bih došao na posao. Samo sam htio radno mjesto bliže Ludbregu", navodi Franolić.

Na pitanja je li očekivao da će mu HDZ pomoći u dobivanju posla te smatra li da mu je stranka trebala osigurati željeni posao, Franolić je vrlo odrješit: "Ne, nikako. Imam kompetencije, no možda su previsoke? Nikad nisam smatrao da bi mi HDZ trebao pomoći niti tražio od HDZ-a posao. Ključno je pitanje – zašto sam smetao Anđelku Stričaku i zašto mi on kao HDZ nije dozvolio da dobijem posao?"

Natječaji poništeni

"Prvi natječaj je poništen. Na drugom sam ispao zbog međustranačkog ustupka između HDZ-a i HNS-a. Posao je dobio Alen Leverić, iako su moje kvalifikacije značajno bolje i mnogo sam kompetentniji. Prošle godine javio sam se i na natječaj za šefa odjela Hrvatskih cesta sa sjedištem u Varaždinu. Kad je vidio da ne može spriječiti moje imenovanje, Stričak je ishodovao poništavanje natječaja. Ove godine ponovo je raspisan isti natječaj za šefa odjela Hrvatskih cesta sa sjedištem u Varaždinu, opet sam se javio i prije nekoliko dana natječaj je opet poništen", dodaje.

Kaže i da mu se nakon posljednjeg poništavanja natječaja obratio saborski zastupnik Anđelko Stričak. "Rekao mi je: 'Ja sam protiv tebe, ja sam za poništenje natječaja, ja sam protiv toga da se vratiš blizu Ludbrega i Varaždina. Ja sam za to da radiš i dalje u Zagrebu, nije me briga'", tvrdi Franolić. Smatra da s takvim čovjekom na čelu HDZ-a u Varaždinskoj županiji ne može opstati.

U svoju obranu tvrdi da je zadovoljan poslom koji trenutačno radi. "Radim u velikoj privatnoj kompaniji na poziciji koja je visoko rangirana i nemam potrebu za uhljebljivanjem jer sam zadovoljan uvjetima u kojima radim. No žalosno je da moje kompetencije nisu potrebne, ne premijeru Plenkoviću, nego onima koji su u HDZ-u 'ispod' njega. Smatram da premijer i ne zna što rade lokalni HDZ-ovi vođe", objašnjava Franolić.

Ostavka Igora Franolića by Anonymous JgGHYx on Scribd

Godine pritisaka sa svih strana

Navodi i da je s 30 godina postao predsjednik Uprave komunalnog poduzeća te da je u njegovu mandatu na tom mjestu poduzeće koje je vodio povećalo broj radnih mjesta, ali i prihode. Godine njegova članstva u HDZ-u, tvrdi, obilježene su pritiscima sa svih strana i nekoliko unutarstranačkih sudskih postupaka protiv njega, a onda mu je bilo oduzeto pravo glasanja i kandidiranja na unutarstranačkim izborima. "Nekoliko nas je postalo problem za lokalne moćnike", opisuje.

Njegova je ostavka neopoziva, kaže Franolić i dodaje da trenutačno ne razmišlja o nekoj drugoj političkoj opciji te da se usredotočio na obitelj, posao i znanstveni razvoj. "Ja sam iskren čovjek i nemam što skrivali niti lagati. Nije to presing samo prema meni, ima ih još koji su u sličnoj situaciji. Vrijeme će sve pokazati. Nadam se da će netko istražiti što rade drugi i što imaju pod sobom", zaključuje Franolić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene