''Startaj Hrvatska'' predstavila je Bernu Storjak i Donata Rupčića i njihov proizvod Ghee, pročišćeni maslac u kojem je sačuvano samo ono najbolje od mlijeka, njegova sama esencija.

Galerija


Berni je uvijek bilo važno da bude samostalna te je počela raditi već nakon srednje škole. U dvadesetima postaje majka sina Donata, s kojim kad je dječak bio mali, seli kod svojih roditelja gdje počinju jedan novi život.

Vezani članci Martini Završki ovo je bila prva prodaja jedan na jedan Tko je vaš favorit? Kandidati Startaj Hrvatska u ulozi prodavača bore se za titulu HIT proizvoda 2020. Mary Novosel je dobila narudžbu od 16 tisuća komada Shapello šampona Od pogona do trgovine: Jesu li svi kandidati emisije Startaj Hrvatska uspjeli isporučiti narudžbu?

Životni izazovi i nove okolnosti u kojima se našla, u Berni bude lavicu i ona hrabro nastavlja dalje želeći sina naučiti najvažniju lekciju – hrabar čovjek nije onaj koji se boji nego onaj koji svoj strah nadvlada. ''Bila sam jaka radi Donata. On je bio moja briga, ali i najveća snaga i pokretač za sve, baš sve'', priča Berna.

Berna Storjan i njezin Ghee
Berna je u ranim dvadesetima dobila sina Donata (Foto: Nova TV)

Berna je imala samo čistu volju

Nakon 12 godina rada u korporaciji, Berna daje otkaz te još jednom okreće list i započinje neki novi život. ''Došlo je vrijeme da okrenem novi list. Odlučila sam dati otkaz, otvoriti firmu i početi proizvoditi ghee, iako nisam znala da će ikada biti išta od toga'', priznaje Berna Storjak.

''Imala sam samo čistu volju'', priča Berna kojoj su roditelji potom ustupili garažu i šupu kako bi pokrenula proizvodnju. ''Tata je sve napravio i smijao se tome, nije vjerovao, no rekao je: 'Ok, ajde igraj se malo, ja ću ti pomoći''', ispričala je Berna kako su izgledali njeni sami počeci u izradi gheeja.

No, nešto što je u početku izgledalo kao eksperiment, sada je postao proizvod za kojim su mnogi vapili. ''Krenuli su tada i prvi sajmovi zdrave hrane i to je meni dalo neki taj zalet i mogućnost da budem u kontaktu s ljudima i da to se sve skupa pokrene'', govori Berna koja je među prvima u Hrvatskoj dobila certifikat za proizvodnju i prodaju gheeja.

Berna Storjan i njezin Ghee
Nakon 12 godina rada u korporaciji odlučila se na proizvodnju ghee maslaca (Foto: Nova TV)


Berna Storjak svoj Ghee izrađuje ručno, s mnogo ljubavi i strpljenja. Nerijetko i sama provodi sate miješajući maslac kako bi svaki put iznova postigla kvalitetu kojoj teži, a zlatna boja gheeja dokazuje da je uspjela u tome.

Ghee se dobiva tradicionalnom metodom koja uključuje ručnu izradu, a kojom se kontroliranim, višesatnim kuhanjem odvajaju voda, mliječne bjelančevine (kazein) i mliječni šećeri (laktoza). Ghee ne sadrži ni tragove glutena jer je dobiven u strogo kontroliranom procesu proizvodnje pa je čest sastojak u bezglutenskoj prehrani.

Donat kao najveća podrška i pomoć mami

Sve je sama odrađivala godinama, iza nje su bile brojne neprospavane noći, no da se upornost isplati naučio je i njen sin Donat koji joj danas glavna podrška i pomoć u proizvodnji i prodaji njihovog proizvoda. ''Svima bi preporučio da probaju pečena jaja, krumpir iz pećnice ili piletinu na naglo samo na gheeju jer je to jedan specifičan fini okus'', otkriva Donat. Ghee je idealna i ukusna zamjena za ostale vrste ulja i masti pri kuhanju na visokim temperaturama bez bojazni da će zagorjeti. Zbog svog specifičnog, ali neutralnog okusa izvrstan je kao namaz na kruh ili krekere i kao dodatak raznim jelima koje dodatno oplemenjuje.

Berna Storjan i njezin Ghee
Donat joj je glavna podrška i pomoć u proizvodnji i prodaji (Foto: Nova TV)


Ulazak u jedinstveni projekt SPAR-a Hrvatska i Nove TV nakon mnogo godina borbe znači Berni puno: ''To je posljednja prilika, posljednji pokušaj, gdje ću ja skupiti sve svoje snage i pokušati nešto od toga napraviti''. Berna i Donat postaju tako dio projekta ''Startaj Hrvatska'', a od direktorice Nabave prehrane i NF1 SPAR Hrvatska Žane Lovrić saznali su i narudžbu: 6 000 komada ghee maslaca! ''To je šest tisuća teglica, to je šest tisuća problema, šest tisuća izazova, ali i šest tisuća razloga za radost!'', rekli su oduševljeno Berna Storjak i Donat Rupčić nakon što su saznali koju količinu Gheeja moraju proizvesti za sve INTERSPAR i odabrane SPAR trgovine.

Berna Storjan i njezin Ghee
Plavu policu s proizvodima kandidata emisije Startaj Hrvatska možete pronaći u INTERSPAR i odabranim SPAR trgovinama (Foto: Nova TV)


Emisija Startaj Hrvatska prati osam poduzetničkih priča i osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR-om Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska. Oni koji se pokažu doraslima ovome izazovu potpisat će ugovor sa SPAR-om Hrvatska, ali samo jedan proizvod, onaj najuspješniji u kontekstu proizvoda, ali i razvoja poduzetnika te s najboljim prodajnim rezultatima, postat će Hrvatski hit-proizvod 2020. godine te zauzeti posebno mjesto na policama svih INTERSPAR i odabranih SPAR trgovina diljem Hrvatske.