Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blokirano i zadarsko Sveučilište

Očekuje se priključenje provjedu svih hrvatskih sveučilišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta već drugi dan u blokadi fakulteta, danas su im se pridružili zadarske kolege koje su zauzele Sveučilište.

Zadarski studenti imaju potpuno isti zahtjev kao i zagrebačke kolege iz kojih izdvajamo protivljenje komercijalizaciji obrazovnog sustava kao i zahtjev za donošenje ustavnog zakona kojim bi se omogućilo besplatno obrazovanje svih razina.

Plan je da se u blokadu nastave uključivati sva hrvatska sveučilišta i veleučilišta. Zadarski studenti imaju podršku rektorata a na sastanku je nazočila i prorektorica koja je izrazila ovu podršku. Nastave do daljnjeg neće biti, samo će profesori moći nesmetano obavljati svoj znanstveni rad, održavati konzultacije i ispite.

Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta okupljeni u Nezavisnu incijativu za pravo na besplatno obrazovanje nastavljaju danas s blokadom nastave na tom fakultetu, rekli su jutros njihovi predstavnici.

Priopćili su da je u jučerašnjoj blokadi nastave sudjelovalo najmanje tisuću studenata te da je sinoć na tzv. plenumu 500 studenata dogovorilo nastavak blokade. Učionice na fakultetu jutros su, kako se doznaje, uglavnom zaključane. Tamo gdje će se nastava pokušati održati prosvjednici namjeravaju ući i bukom je spriječiti.

>> Studenti nastavili blokadu fakulteta

Na Filozofskome fakultetu upisano je 7.000 studenata. Prosvjednici očekuju da im se u njihovim zahtjevima pridruže i ostali studenti i profesori. O današnjem tijeku blokade nastave izvijestit će na konferenciji za novinare u 13 sati. Prodekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta Damir Boras sazvao je u 11 sati Vijeće pročelnika katedri kako bi se razmotrila situacija glede održavanja odnosno neodržavanja nastave, budući da su prosvjednici uspjeli dio nastave opstruirati.

Fakultet podržava zahtjev za besplatnim studiranjem

'Protiv sam sankcija i izgreda te smatram da s mladim ljudima treba razgovarati. Fakultet podržava njihove zahtjeve za besplatnim studiranjem pa ih još jednom pozivam da formuliraju zahtjeve kako bismo o njima mogli razgovarati', izjavio je Boras.

Po njegovim riječima i 'besplatno školovanje' netko mora platiti i o tome tko i kako može biti oslobođen plaćanja školovanja postoje različiti modeli. Studenti zahtijevaju ukidanje svih oblika naplaćivanja visokog obrazovanja - preddiplomskog, diplomskog i postdiplomskog. Smatraju da svima dostupno opće obrazovanje nije samo u interesu studenata, nego i cijelog društva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene