Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo što su osvojili

Hrvatski srednjoškolci pomeli konkurenciju na natjecanjima u Indoneziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedna grupa hrvatskih srednjoškolaca znanjem je pomela svjetsku konkurenciju. Šestero učenika iz tri srednje škole otišlo je u daleku Indoneziju na natjecanje u istraživačkim radovima iz biologije, fizike i kemije i vratili se s medaljama oko vrata. U konkurenciji učenika iz 23 zemlje uzeli su zlato, srebro i dvije bronce.

Mladi prvaci vratili su se s egzotičnog Balija s torbama punim medalja i priznanja. 'Neopisivo. Još ne možemo vjerovati zapravo', kaže Luna Pavlović iz Srednje škole Vrbovec. 'Jako čudno zasad', opisala je svoje osjećaje Lunina školska kolegica Veronika Bencerić.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li zašto je važan Amadeo Avogadro? Njegovo ime krasi čak i krater na Mjesecu Oskar znanja 2023. - 4 Najveće i najprestižnije priznanje "Budite ustrajni u onome što radite, uspjeh će biti zagarantiran": Dodijeljen Oskar znanja učenicima

U zračnoj luci dočekali su ih razdragani roditelji, kolege i profesori. 'Veliki ponos, veliko zadovoljstvo i velika zahvala za ovako krasno i pametno dijet', kaže Renata Rumiha.

>> I osmaše i maturante čeka važna odluka...

Luna i Veronika do Balija su stigle iz malog Vrbovca. Osvojile su zlato za testiranje kakvoće vode u potocima u gradu i okolici, a broncu za istraživanje prehrambenih navika vrbovečkih sova. 'Kakva je kvaliteta vode u potocima? Pa nažalost nije dobra, došli smo do podataka da su jako onečišćeni', kaže Luna. 'Čime se hrane ove dvije vrste sova?Prevladavaju mladi sisavci, najviše voluharice', nadovezuje se Veronika.

Lucija i Robert osvojili su srebro za fiziku. Provjerili su je li istina da materijali slični koži morskog psa od kojih se rade plivački kostimi smanjuju otpor vode. 'Pokus je na kraju pokazao da materijali koji oponašaju kožu morskog psa stvarno smanjuju otpor vode', kaže Lucija Klarić iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. 'Mi smo potvrdili da ta odijela koja plivači koriste smanjuju otpor trenja vode. To rezultira time da oni mogu postići više brzine, odnosno postižu bolje rezultate', kaže Lucijin kolega Robert Bedoić.

Ova fantastična četvorka i djevojke iz Gimnazije Lucijana Vranjanina još su jedna grupa hrvatskih srednjoškolaca koji su znanjem i kreativnošću pomeli svjetsku konkurenciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene