Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na 53. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u St. Petersburgu hrvatski su srednjoškolci osvojili srebrnu i dvije brončane medalje.


Srebrnu medalju osvojila je Barbara Sumić, učenica 3. razreda splitske III. gimnazije, a brončane medalje Mislav Barić, učenik 4. razreda, splitske III. gimnazija i Ivor Vavra Plavšić, učenik 4. razreda zagrebačke V. gimnazija, a na natjecanju su sudjelovali i Luka List iz 3. razreda koprivničke Gimnazije Fran Galović i Stjepan Dolić, učenik 4. razreda zagrebačke III. gimnazije. Učenike je na olimpijadu vodio Viktor Škorjanc, student kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu aktivnosti Hrvatskog kemijskog društva.

Vezani članci Razred, Ilustracija Veliko istraživanje o ponašanju učenika u Hrvatskoj: Podaci o pušenju i pijenju alkohola zabrinjavajući Kelsey Pavelka Učiteljica pronašla siguran način grljenja učenika, roditelji joj sad svaki dan dostavljaju djecu na prag

Pravo sudjelovanja na olimpijadi učenici su stekli na temelju izlučnog ispita održanog na kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Natjecanje je održano u Rusiji u Sankt Petersburgu od 21. do 27. travnja u organizaciji Kemijskog fakulteta Sveučilišta M. V. Lomonosov u Moskvi, Instituta za kemiju Sveučilišta u St. Petersburgu, zaklade Andrej Melničenko i tvrtke EuroChem.

Učenici su pisali tri ispita, dva teorijska i jedan praktični, svaki po pet sati.

U slobodno vrijeme imali su priliku posjetiti neke od brojnih turističkih atrakcija St. Petersburga, poput muzeja Ermitage, palače Pavlovsk i Petropavlovske tvrđave.

Sudjelovanje Hrvatske na 53. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi omogućilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja i sponzori Croatia osiguranje d. d. i Varteks d. d.

Učenici iz Rusije dolaze u Zagreb u nedjelju zrakoplovom u 20,40 sati. (Hina)