Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zasjedanje

'Država mora zaštiti građane od štedionica koje ugovore sklapaju po principu Divljeg zapada!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava

11:22 - 'Interoperabilnost zvuči ovako: Sjednete na vlak u Čakovcu u jedan sat i dođete u Zagreb u pet sati. Vozite se četiri sata. Morate si ponijeti ručak i litru gemišta da biste to mogli podnijeti, da biste doputovali do Zagreba. I normalno je da se onda propijete kada se vozite HŽ-om', rekao je Vukšić.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković i Majda Burić između Orešković i HDZ-a VIDEO Obračun u Saboru: "Mislite li da su branitelji za to ginuli, bando lopovska? I moji su roditelji glasali za HDZ, neka im Bog oprosti" Sabornici u samoizolaciji - 5 Nove mjere u parlamentu Već troje zastupnika u samoizolaciji, u Saboru vrije: "Obratit ćemo se Ustavnom sudu!"

10:46 - 'Za dvije godine HŽ Carga neće biti - 2.500 ljudi ostat će bez svojih radnih mjesta. HŽ Cargo je potpuno nekonkurentan europskim operaterima. Oni će biti izlaz za promet u Hrvatskoj', kaže Linić.

10:24 - Nakon što je pred zastupnicima predstavljene izmjene Zakona, govori Slavko Linić. Kaže da će podržati predložene mjere.

10:15 - Zasjedanje se nastavlja izmjenama Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava kojim se želi smanjiti prepreke te poboljšati razvoj usluga u željezničkom sustavu EU, kako bi se postiglo otvoreno europsko željezničko tržište.

10:13 - Ivan Šuker iz HDz-a je rekao da ako ostane ovakav tečaj švicarca problem neće biti riješen. 'Znajući kako su naše institucije brze kad imaju rokove, htjeli smo ih zaključkom limitirati
Komisije se osnivaju kad se nešto ne želi napraviti, a kada želi onda onaj tko može daje zapovijed', rekao je Šuker..

Josip Leko nazvao je ova izlaganja zastupnika o zaključcima Zakona o potrošačkom kreditiranju - 'slobodnim sastavima'.

10:00 - Branko Vukšić rekao je da država mora zaštiti građane od nelegalnog djelovanje štedionica jer su 'ugovore sklapale po principu dvljeg zapada.'

9:50 - Milorad Pupovac zatražio je dva zaključka po pitanju Zakona o potrošačkom kreditiranju. Traži zaključak kojim bi se proglasio moratorij na ovrhe štedionica. Drugi zaključak koji predlaže jest da Sabor Vladi i HNB-u predloži da 'visoko istakne važnost svijesti o zaduživanju kod strane građana i da stvori obaveze da se ugovornim formulacijama istakne rizik i da bude sastavni dio ugovornog teksta da bi građani znali u koju se vrstu rizika upuštaju, da ne dolazimo u situaciju da država mora intervenirati u tečajnu politiku i bude osumnjičena da zadire u tržišne odnose'.

Na što ga je predsjednik Sabora Josip Leko upozorio kazavši kako je to svršena stvar koja se može ispraviti samo novom procedurom.

9:35 - Čim je počela sjednica Milorad Pupovac, Branko Vukšić, Nansi Tireli, Krešimir Bubalo i Ivan Šuker, zatražili su stanku zbog usvajanje zaključaka o potrošoačkom kreditiranju, jer dijelovi zaključaka, kakao kaže Pupovac, nisu bili uključeni u raspravu.

'Prilikom zaključivanja rasprave i usvajanja zaključaka o Zakonu o potrošačkom kreditiranju neki dijelovi nisu uvršteni u zaključke', kratko je pojasnio svoj zahtjev SDSS-ov Milorad Pupovac, nakon čega je određena 10-minutna stanka.

9:30 - Sabor danas raspravlja o izmjenama Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava kojim se želi smanjiti prepreke te poboljšati razvoj usluga u željezničkom sustavu EU, kako bi se postiglo otvoreno europsko željezničko tržište.

HŽ nabavlja 23 nova putnička vlaka

Zakon se usklađuje s dvjema europskim direktivama, kojima se provodi daljnje unaprijeđenje sigurnosti sustava i tehničko usklađivanje.

Također se regulira i pitanje financiranja, pravnog statusa i plaća zaposlenika Agencije za sigurnost željezničkog prometa te naknade od obavljanja djelatnosti Agencije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene