Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin: "Šeparović misli da vlast pripada njemu"

PET RUNDI PREGOVORA

Tko je sve i zašto Vladi dao odbijenicu, veliki štrajk sve izvjesniji: "Rezultati izjašnjavanja ovise o 1-2 posto glasova"

Poboljšana ponuda predsjednik Vlade sindikatima oko povišica kojom je Andrej Plenković želio riješiti problem pregovora i prijetnje štrajkom – ipak nije bila dovoljna.

Čelnici pojedinih sindikata popodne su redom počeli javljati rezultate očitovanja svojih članova i objavili da nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića. Reporterka Ivana Kopčić javila se uživo u Dnevnik Nove TV i rekla tko je i zašto odbio ponudu Vlade.

"Sindikat znanosti i visokog obrazovanja u petak je nakon velikog vijeća, koje je trajalo gotovo dva sata, jednoglasno odbio ponudu Vlade. Poručili su da Vlada ne poštuje učinke štrajka 2019. godine niti realan pad plaća zbog većih troškova života i inflacije", rekla je Kopčić.

S druge strane, nastavila je reporterka, prijedloge Vlade prihvatili su članovi sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, kulturi, zdravstvu i zdravstvenom osiguranju.

"Još uvijek se čekaju izjašnjavanja zaposlenih u državnim službama, a Sindikat hrvatskih učitelja još čeka da se članovi izjasne. Ipak, neslužbeno doznajem da bi u tom sindikatu moglo biti tijesno i da bi mogao prevagnuti jedan ili dva posto za ili protiv Vladine ponude. Rezultati svih izjašnjavanja bit će poznati u ponedjeljak", rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POTVRDIO URED PREDSJEDNIIKA Milanović nije pozvan na 30. obljetnicu oslobođenja juga Hrvatske, no on će ipak doći

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISPRED MINISTARSTVA GOSPODARSTVA Kosinjani prosvjedovali zbog izgradnje hidroelektrane: "To je promašeni projekt"

Što se tiče reakcija iz Vlade, Kopčić je istaknula da je premijer prije par dana, nakon sastanka s predstavnicima sindikata, rekao da se može naslutiti da je dogovor postignut. To se, izgleda, nije dogodilo ni nakon pet krugova pregovora

"Još nema nikakve reakcije iz Vlade niti od samog premijera Plenkovića. Mi smo poslali upit o tome kako će Vlada postupiti, ali još uvijek ni jedna informacija nije stigla", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV.

Podsjetimo, Vlada je ponudila rast osnovice plaće od šest posto od listopada i još dva posto od travnja iduće godine, veći dodatak za djecu, bolju božićnicu i regres. Čini se kako dijelu sindikata to ipak nije bilo dovoljno i poručuju da je štrajk izvjestan", zaključila je Kopčić.

Sindikat KBC-a Zagreb prihvatio ponudu Vlade o povećanju plaće

Glavno vijeće Sindikata Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb priopćilo je u petak da je nakon provedenog izjašnjavanja, Sindikat prihvatilo ponudu Vlade o povećanju osnovice za šest posto od 1. listopada 2022. i povećanje osnovice za dva posto od 1. travnja 2023. godine.

 

Također, Sindikat KBC-a Zagreb prihvatio je Vladinu ponudu o povećanju božićnice za 2022. i 2023. s 1500 na 1750 kuna (232 eura), povećanju regresa za 2023. s 1.500 na 1750 kuna (232 eura) te povećanju dara za djecu u 2022. i 2023. sa 600 na 754 kune (100 eura), dodaje se u priopćenju.

Uz to, prihvaćena je ponuda o nastavku pregovora oko novog usklađenja osnovice za 2023. s ekonomskim pokazateljima najkasnije u trećem tjednu rujna 2023., te otvaranju pregovora za povećanje osnovice za 2024.godinu.

"Prihvaćanjem ove ponude Vlade osigurali smo pretpostavku za potpisivanje Dodatka I Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike javnih službi kojim smo od 1. svibnja 2022. do 1. travnja 2023. za ukupno 12.4448 posto osigurali povećanje osnovice i ostalih materijalnih prava (dara za dijete za 2022. i 2023., božićnice za 2022. i 2023. i regresa za 2023.)", Ističe se u priopćenju Sindikata KBC-a Zagreb, koje je potpisala predsjednica Tanja Leontić.

Stajališta su da su tijekom pregovora poboljšali materijalno stanje zaposlenika i očuvali koliko-toliko kupovnu moć u odnosu na početak godine što je bio jedan od ciljeva pregovora.

Kažu kako je slijedom toga važno naglasiti da je dogovoren nastavak pregovora s Vladom o povećanju osnovice plaće i drugim materijalnim pravima za 2023. i 2024. u trećem tjednu rujna 2023., osim ako se ranije ne ukaže hitna potreba za otvaranjem novog socijalnog dijaloga.

"Sindikat KBC Zagreb smatra ovu ponudu Vlade realnim kompromisom koji smo u ovom trenutku mogli ispregovarati uvažavajući sve ekonomske i geopolitičke argumente druge strane koji su utjecali na njen sadržaj. Ovdje nema gubitnika, niti dobitnika. Pregovori su proces koji vodi kompromisu ili industrijskim akcijama koje sindikati imaju na raspolaganju (prosvjedi, štrajk) što ne daje garanciju za dobivanje bolje i poštenije ponude koju bi svi priželjkivali", poručuje iz Sindikata KBC-a Zagreb.

Dodaju da se kao odgovoran socijalni partner aktivno zalažu za rješenja usmjerena na zaštitu dostojanstva i položaja svojih članova i ostalih službenika i namještenika javnih službi, u čije ime su pregovarali; ne samo kroz ove pregovore, nego će to raditi i ubuduće, kroz neke druge socijalne dijaloge i pregovore koji ih uskoro očekuju, napominju iz tog Sindikata.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene