Ilija Srpak (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)
Ilija Srpak (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Minsku, hrvatski gimnazijalci osvojili su i iz Bjelorusije u ponedjeljak, 30. travnja, donose srebrnu i brončanu medalju.


Hrvatsku su na tom natjecanju predstavljali Ilija Srpak, učenik 4. razreda varaždinske Prve gimnazije koji je osvojio srebrnu medalju i Matko Petrović, učenik 4. razreda zagrebačke XV. gimnazije, osvajač brončane medalje. Natjecali su se i Janko Čivić, učenik 4. razreda III. osječke Gimnazije i Borna Šimić, učenik 4. razreda Gimnazije "Matija Mesić" iz Slavonskog Broda.

Vezani članci Slika nije dostupna NAŠI MLADI GENIJALCI POTPUNO IZDOMINIRALI Država im nije dala ni kune Slika nije dostupna Mladi Hrvati briljirali na najzahtjevnijem svjetskom natjecanju

Učenike je na olimpijadu vodio Viktor Škorjanc, student kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pravo sudjelovanja na olimpijadi učenici su stekli na temelju izlučnog ispita održanog na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, prenosi portal connect.

Hrvatskom izaslanstvu to je bilo prvo sudjelovanje na Mendeljejevoj olimpijadi. Natjecanje je nastalo još davne 1967. godine u bivšem Sovjetskom savezu pod imenom Kemijska olimpijada cijeloga Saveza (All-Union Chemistry Olympiad), a od 1992.,nakon raspada Sovjetskog Saveza, organizacija se nastavlja pod novim imenom – Međunarodna Mendeljejeva kemijska olimpijada.

Prvih su godina na natjecanju sudjelovale samo članice bivših sovjetskih republika, no, s vremenom i otvaranjem istočnih zemalja prema zapadu, ova se Olimpijada proširila i na ostale države.

52. izdanje tog natjecanja održalo se u Minsku u Bjelorusiji i dosada je najbrojnije – na njemu se natjecalo 135 učenika iz 22 države. Natjecanje se sastojalo od tri ispita, dva teorijska i jednog eksperimentalnog. Organizatori su vrlo rado ugostili hrvatsku reprezentaciju, a naši su učenici u slobodno vrijeme imali priliku posjetiti tvornicu kamiona Belaz, etno-kompleks Dudutki, kao i sudjelovati u sportskim natjecanjima sa svojim vršnjacima.

U priopćenju stoji i da učenici u zagrebačku Zračnu luku "dr. Franjo Tuđman" dolaze u ponedjeljak u 7.50 sati. (Hina)