Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudjelovali 1. put

Hrvatski gimnazijalci na Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Minsku osvojili srebrnu i brončanu medalju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Minsku, hrvatski gimnazijalci osvojili su i iz Bjelorusije u ponedjeljak, 30. travnja, donose srebrnu i brončanu medalju.

Hrvatsku su na tom natjecanju predstavljali Ilija Srpak, učenik 4. razreda varaždinske Prve gimnazije koji je osvojio srebrnu medalju i Matko Petrović, učenik 4. razreda zagrebačke XV. gimnazije, osvajač brončane medalje. Natjecali su se i Janko Čivić, učenik 4. razreda III. osječke Gimnazije i Borna Šimić, učenik 4. razreda Gimnazije "Matija Mesić" iz Slavonskog Broda.

Pročitajte i ovo Dodijeljeni Oskari znanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dodijeljeni Oskari znanja Mladi genijalac Ilija Srpak ima 17 Oskara znanja i poručuje: "Hrvatsko školstvo forsira prosječnost i gasi izvrsnost" Slika nije dostupna Bolja Hrvatska NAŠI MLADI GENIJALCI POTPUNO IZDOMINIRALI Država im nije dala ni kune

Učenike je na olimpijadu vodio Viktor Škorjanc, student kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pravo sudjelovanja na olimpijadi učenici su stekli na temelju izlučnog ispita održanog na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, prenosi portal connect.

Hrvatskom izaslanstvu to je bilo prvo sudjelovanje na Mendeljejevoj olimpijadi. Natjecanje je nastalo još davne 1967. godine u bivšem Sovjetskom savezu pod imenom Kemijska olimpijada cijeloga Saveza (All-Union Chemistry Olympiad), a od 1992.,nakon raspada Sovjetskog Saveza, organizacija se nastavlja pod novim imenom – Međunarodna Mendeljejeva kemijska olimpijada.

Prvih su godina na natjecanju sudjelovale samo članice bivših sovjetskih republika, no, s vremenom i otvaranjem istočnih zemalja prema zapadu, ova se Olimpijada proširila i na ostale države.

52. izdanje tog natjecanja održalo se u Minsku u Bjelorusiji i dosada je najbrojnije – na njemu se natjecalo 135 učenika iz 22 države. Natjecanje se sastojalo od tri ispita, dva teorijska i jednog eksperimentalnog. Organizatori su vrlo rado ugostili hrvatsku reprezentaciju, a naši su učenici u slobodno vrijeme imali priliku posjetiti tvornicu kamiona Belaz, etno-kompleks Dudutki, kao i sudjelovati u sportskim natjecanjima sa svojim vršnjacima.

U priopćenju stoji i da učenici u zagrebačku Zračnu luku "dr. Franjo Tuđman" dolaze u ponedjeljak u 7.50 sati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene